Kvalita čepovaného piva v horkých dnech kolísala
Letošní velmi horké a suché léto nepříznivě působilo také na kvalitu čepovaného piva. Ačkoliv pivovary dělaly prakticky co mohly, aby nenechaly žíznivá hrdla pijáků bez svého moku, problematické bylo ošetření a skladování piva v restauračních zařízeních. Teplota piva ve špatně skladovaných sudech se blížila teplotě vzduch. Pivo následně muselo být bleskově ochlazeno, aby se dalo vůbec čepovat. Důsledek tohoto procesu je tzv. stržení piva. Chmelovému moku padá rychle pěna a nemá své charakteristické hodnoty. Podle odborníků by se pivo mělo skladovat při teplotě maximálně 14 stupňů Celsia. Takové podmínky však žádná norma neurčuje a na jejich dodržování také nikdo nedohlíží. Za starých časů měl každý hospodský ve sklepě zásoby ledu a udržoval pivo během roku na konstantní teplotě. Dnes se pivo čepuje mnohdy i v místech, jež nemá vhodné podmínky. Nemluvě u různých akcích pod širým nebem. Kvalita piva tím trpí. Konkurenční boj pivovarů však nutí prodávat. Aby mělo pivo správný říz, mělo by mít teplotu tak kolem sedmi stupňů Celsia. Například v Dánsku je však za optimální teplotu považováno zhruba pět stupňů, ve Spojených státech pouhé dva stupně.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |
Vyhledávání