úvod
homepage

Česká odborná veřejnost ocenila tmavý ležák Budweiser Budvar vytisknout článek

Přidáno: 25. října 2007  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4012x
Tmavý ležák Budweiser Budvar získal ocenění od české odborné veřejnosti. V rámci „Odborné degustace piv“ při Žatecké Dočesné 2007 se umístil na 2. místě v kategorii „Ležák tmavý“. V letošním roce bylo v 10 kategoriích hodnoceno 175 piv ze 36 pivovarů.

„Druhého místa v rámci Žatecké Dočesné 2007 si velmi vážíme. Je pro nás dalším potvrzením chuti a kvality našeho tmavého ležáku, které tentokrát přišlo od české odborné veřejnosti. Soutěž navíc proběhla přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Tmavý ležák Budweiser Budvar má obsah alkoholu 4,7% objemových. Je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 m hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého. Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a delikátní vůni po praženém sladu.

Tmavý ležák je v nabídce Budějovického Budvaru od roku 2004. Jeho prodej stále roste. V roce 2006 činil výstav tmavého ležáku Budweiser Budvar téměř 20 000 hl, což bylo meziroční zvýšení o 56%. Asi polovina produkce byla exportována do 13 států. V roce 2007 dynamické zvyšování prodeje tmavého ležáku pokračuje: za prvních devět měsíců je meziroční zvýšení asi 50%. Největší objem tmavého ležáku směřuje do Německa, Velké Británie, Ruska, Slovenska a Finska. Tmavý ležák má překvapivě veliký úspěch v Chorvatsku.

Tmavý ležák získal během krátké doby několik ocenění. V roce 2005 udělila porota nejstaršího londýnského pivního festivalu „The London Drinkers’ Beer and Cider Festival“ tmavému ležáku Budweiser Budvar ocenění “Best imported beer“ (Nejlepší importované pivo). V roce 2006 získal tmavý ležák Budweiser Budvar stříbrnou medaili ve světové soutěži kvality výrobků pořádané belgickým International Institute for Quality Selections. V České republice získal titul „Tmavé pivo roku“ od Sdružení přátel piva. Nedávno dostal prestižní titul „World´s Best Lager“ (Nejlepší ležák světa) v soutěži pořádané britským časopisem „Beers of the World“.

„Žatecká Dočesná“ vznikla původně jako oslava dočesání posledního chmelového štoku. V současné době se jedná o slavnosti piva a chmele s nejdelší tradicí v rámci České republiky. Letos proběhl již 50. ročník.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání