úvod
homepage

Kde pivo čepují již více než sto let vytisknout článek

Přidáno: 25. října 2007  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2343x
Další, v pořadí již 16. Pilsner Urquell Original Restaurant byl slavnostně otevřen v Olomouci. Pivo se u Drápalů čepuje nepřetržitě již více než sto let.

Dnes byla v Olomouci po rozsáhlých interiérových úpravách slavnostně otevřena hospoda Drápal. Štamgasty, ale i nové hosty překvapí zcela nový interiér, který je ve znamení značky Pilsner Urquell. Restaurace Drápal se zařadila do rodiny Pilsner Urquell Original Restaurantů.

„Každá hospoda se musí vyvíjet,“ říká provozovatel František Lorenc a dodává: „Proto jsem se rozhodl pro zásadní změnu interiéru. Chtěl jsem hospodu s osobitou atmosférou, kde se bude host cítit příjemně. Vybral jsem si tedy projekt Plzeňského Prazdroje. Nový interiér a důraz na kvalitu podávaného piva se ihned odrazil na nárůstu počtu hostů, kteří se opakovaně vrací. Běžné jsou rezervace stolů i na všední dny.“

Franchisingový koncept Plzeňského Prazdroje, a. s., se opírá o marketingový potenciál názvu Pilsner Urquell a unikátní, jednotný interiér restaurací. Hlavním architektem je pan Jiří Hanzlík.

„V případě olomouckého Pilsner Urquell Original Restaurantu jsem využil vysokých stropů a rozčlenil prostor nejen horizontálně, ale i vertikálně. Vznikají tak různá zákoutí a hostům se nabízejí zajímavé pohledy z galerie a patra na dění v celé hospodě,“ komentuje prostorové členění restaurantu Drápal architekt Jiří Hanzlík.

Dominantním jednotícím prvkem je typický výčep s měděným krytem (replikou víka pivovarské varné pánve) a s barovým pultem. Dřevěné kazetové obložení stěn vytváří spolu s originálními výčepními stojany podle předlohy z Pivovarského muzea Plzeň jedinečné prostředí. I nábytek dokresluje atmosféru přelomu 19. a 20. století, zejména dřevěné tonetky a dřevěné stoly. Atraktivní jsou také výtvarné prvky. Výzdoba interiéru je tvořena zápůjčkami originálů a kopií exponátů z Pivovarského muzea Plzeň. Nechybí obrazy, dobové fotografie, certifikáty, reklamní cedule, dobové reálie a artefakty z historie výroby piva a bohaté tradice značky Pilsner Urquell.

„Plzeňský ležák do Olomouce patří a má sem blíž, než bychom si představovali,“ říká Iveta Rehušová, manažerka obchodního a distribučního centra v Olomouci, a dodává: „Plzeňský Prazdroj si pečlivě vybírá používané suroviny pro výrobu svých piv. Nejinak je tomu i při výrobě proslulého ležáku Pilsner Urquell. Již od počátku je součástí varného procesu dvouřadý ječmen nejvyšší kvality. Ten, který je pěstován tady, na Hané.“

Pilsner Urquell Original Restaurant nabízí posezení pro více než 160 hostů. Nechybí ani letní zahrádka. Otevřeno je denně. Tradiční česká kuchyně je doplněna o velký výběr steaků, které jsou vyhledávanou lahůdkou. Pro milovníky masa je možné připravit i výtečný tatarský biftek. V poledne nechybí oblíbená „meníčka“. Připraveno je až šest jídel za zvýhodněnou cenu.

Hosté si mohou vybrat z pěti značek piva. Na pomyslném vrcholu stojí ležák Pilsner Urquell, oblíbený je i světlý výčepní Gambrinus. Milovníci černého piva si mohou vychutnat tmavého Velkopopovického Kozla. Nechybí čepovaný Radegast Birell. Milovníci silnějších piv mohou ochutnat plzeňské speciály Master (tmavý a polotmavý). Pilsner Urquell a Gambrinus jsou čepovány přímo z pivních tanků. Historie objektu, ve kterém se nyní nachází Pilsner Urquell Original Restaurant, je spjata s významným olomouckým starostou JUDr. Richardem Fischerem, který se velmi zasloužil o rozvoj Olomouce po roce 1918. Jeho potomci potvrdili, že by se panu Richardu Fischerovi nová podoba restaurace líbila a určitě by tu byl stálým hostem. Na počátku minulého století byla v objektu známá kavárna Corso. Pivo se zde čepovalo stále bez ohledu na dějiny, ať už se restaurace jmenovala Corso, Rozkvět či Drápal.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání