úvod
homepage

Klasická moravská piva opět patří mezi nejlepší v celé zemi vytisknout článek

Přidáno: 3. října 2007  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 8066x
Moravská piva Zubr a Litovel získala další ocenění za svou znamenitou chuť a výbornou kvalitu. Stříbrnou medaili v prestižní degustační soutěži České pivo 2007 udělili čeští sládci a pivovarští odborníci oblíbeným moravským značkám - světlému výčepnímu pivu Zubr Classic a tmavému pivu Litovel Dark.

„Získaných ocenění si velice vážíme. O to více, že je získáváme s železnou pravidelností. Je to pro nás a pro všechny spotřebitele skutečný důkaz toho, že naše piva jsou špičkou co do chuti tak i kvality,“ sdělil k čerstvým oceněním Ing. Antonín Chytil, obchodní ředitel pivovarnické skupiny Zubr, Holba, Litovel.

Zubr i Litovel se vyrábí klasickou technologií. I když je tradiční způsob výroby finančně a energeticky náročnější, výsledek se vyplatí. Právě díky němu totiž získává pivo svoji plnou vyváženou chuť a dobrý říz a tím i konkurenční výhodu mezi chuťově unifikovanými europivy. Na rozdíl od technologií používaných v pivovarnických gigantech je tradiční způsob výroby postaven na přirozených procesech kvašení a delší době zrání, které ovlivňují výslednou chuť i kvalitu piva. Rozdíl je i v samotném vaření. „ Pivo od počátku vaříme na předem danou stupňovitost a předem tak vyloučíme možnost jeho ředění vodou. Je to zásadní rozdíl ve srovnání s dnes běžně používanými technologiemi světových pivovarnických gigantů, kde se z úsporných důvodů vaří většinou jeden druh piva na mnohdy až dvojnásobnou stupňovitost a následně se před stáčením ředí vodou, uměle dobarvuje a dosycuje. Výsledkem toho je identická chuť piva u různých značek jednoho velkovýrobce,“ vysvětluje Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

Právě díky poctivé tradiční technologii výroby vyhrávají tradiční moravská piva Zubr, Litovel a Holba v degustačních soutěžích jak doma tak ve světě. Minulý rok jim v soutěži České pivo patřily dokonce 4 medaile z celkového počtu šesti udělovaných a 4 ocenění v letošní soutěži Pivex – Pivo roku 2007.

Jen Zubr Classic získal v posledních letech již sedmou medaili. Oblíbená desítka slaví letos 135 let a tradičně patří k nosným produktům přerovského pivovaru. Dnes ji Zubr prodá více než 155 tisíc hl ročně, což je zhruba polovina celkové produkce.

Tmavé pivo Litovel Dark vyhrálo již deset medailí. Je doplňkovým produktem litovelského pivovaru, ale jeho příjemná, středně karamelová vůně, charakteristická hořkost a barva a střední plnost oslovuje všechny milovníky klasických tmavých piv.

Pivovarnická skupina Zubr, Holba, Litovel je ryze českým podnikem. Většinu své produkce, která dosahuje téměř 1 milion hektolitrů piva ročně, prodá na tuzemském trhu a zhruba desetinu vyveze do zahraničí.

Soutěž České pivo

V soutěži České pivo 2007, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským, probíhá hodnocení jednotlivých vzorků ve dvou kolech, což je ve srovnání se světem ojedinělé. Odborní degustátoři posuzují senzorické a analytické vlastnosti a rozhodují, která piva chutnají nejlépe, aniž by věděli, jaké pivo zrovna hodnotí. Odborné rozbory soutěžících piv dělá ve svých laboratořích Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský. Každým rokem se této soutěže účastní na sedm desítek nejrůznějších piv.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání