Rozumná konzumace piva má v pitném režimu své místo
Hodnocení: 1,85 Hodnotících: 7 Zobrazeno: 8885x
Dodržování pitného režimu je důležitou součástí zdravé životosprávy nejen v horkých letních měsících.
„Pivo nejen rychle hasí žízeň, ale pro svou komplexnost a pro vyváženost látek, které obsahuje, představuje při střídmé konzumaci velmi dobrý zdroj tekutin pro naše tělo. Navíc je mimořádně vhodným iontovým nápojem a doplňkem energie,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.„Velmi široká nabídka piv je stále častěji doplňována výrobou většího množství značek nealkoholických piv, jejichž obliba roste především pro kvalitu a chuť, která je prakticky nerozeznatelná od běžných druhů piv,“dodal Jan Veselý.
„Mnozí z nás příliš nedbají na správný pitný režim jako na způsob, který zajístí dostatek vody, která je nezbytná pro životně důležité děje v lidském organismu, probíhající ve vodném prostředí. Lidé pijí méně, než jejich organismus potřebuje, pijí nerovnoměrně v průběhu dne a tím zatěžují oběhový systém a kompenzační mechanismy organismu, často také pijí nevhodné nápoje,“ uvádí Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice. „Pro českou populaci, zvyklou k jídlu volit pivo, považuji za vhodné zejména pivo nealkoholické, kterého je již na trhu pestrý sortiment, a vyhovuje požadavkům na nápoj s dostatečným podílem vody, který je nesladký, přitom s obsahem látek podporujících trávení. Podstatné je i to, že chuťově odpovídá místním historickým zvyklostem,“ dodává Tamara Starnovská.
Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky, a ač to zní málo uvěřitelně, je kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko či kolové nápoje. S úspěchem se používá k povzbuzení chuti a celkové podpoře trávicího procesu, je vhodné zejména u některých funkčních onemocnění zažívacího traktu. Svými vlastnostmi – močopudností a zvýšeným vylučováním žluče – působí proti vzniku žlučových a močových kamenů. V poslední době se zdůrazňuje i to, že antioxidační účinky některých látek v pivu mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení. Pivo je ideální přírodní prostředek proti stresu, odstraňuje napětí a podporuje družnost a porozumění. Pozitivní jsou účinky při umírněném požívání piva (tj. 0,5–1 l piva denně u mužů, u žen 0,3–0,6 l).
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 13.08.2007 01:09 | Komentovat |
Děkuji za radu ! Zbyněk Holan | 13.08.2007 01:09 |
---|---|
Hrochu děkuji, ale radši zůstanu u svého pojetí pivapití. Přeci jen socky nejsou mým... | |
to je v pořádku hroch | 11.08.2007 06:44 |
S tí že máš žízeň je to v pořádku. viz část článku "Svými vlastnostmi –... | |
U mě to neplatí Zbyněk Holan | 06.08.2007 19:13 |
Mám jinou zkušenost: po pivu mám ještě větší žízeň. I po nealkoholickém. Když vypiju... | |
aha lada | 06.08.2007 11:45 |
Aha, dekuji za objasneni, to logo mi nic nereklo. | |
Puvod clanku honza | 06.08.2007 09:59 |
Clanek jsme dostali od pana Vacla, ktery pro Svaz pivovaru a sladoven zajistuje PR a podobne... | |
autor? lada | 06.08.2007 07:42 |
Tento clanek jsem uz videl a to prekvapive s jinym autorem. Kdo je pravym autorem a kdo opisuje... |