úvod
homepage

Rozumná konzumace piva má v pitném režimu své místo vytisknout článek

Přidáno: 6. srpna 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,85 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 8798x

Dodržování pitného režimu je důležitou součástí zdravé životosprávy nejen v horkých letních měsících.

Lidský organismus potřebuje průběžně doplňovat vedle vody i minerální látky. Projevům nedostatečného pitného režimu může zabránit také rozumná konzumace piva, které v sobě obsahuje více než 95 % vody a dále více než 30 minerálních látek a stopových prvků, jako je zinek, hořčík, draslík a další. Kromě toho v něm nalezneme i řadu vitaminů, z nichž největší podíl tvoří vitaminy skupiny B. Odhaduje se, že zachování vyrovnané bilance (vztah mezi příjmem a výdajem) tekutin je dosaženo příjmem 2,5 –3 litrů denně. Jde pochopitelně o celkový příjem tekutin, které by měly být zastoupeny různými druhy nápojů. Alternativou klasického piva jsou pro řadu lidí nealkoholická piva, jejichž oblíbenost stále více roste.

„Pivo nejen rychle hasí žízeň, ale pro svou komplexnost a pro vyváženost látek, které obsahuje, představuje při střídmé konzumaci velmi dobrý zdroj tekutin pro naše tělo. Navíc je mimořádně vhodným iontovým nápojem a doplňkem energie,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.„Velmi široká nabídka piv je stále častěji doplňována výrobou většího množství značek nealkoholických piv, jejichž obliba roste především pro kvalitu a chuť, která je prakticky nerozeznatelná od běžných druhů piv,“dodal Jan Veselý.

„Mnozí z nás příliš nedbají na správný pitný režim jako na způsob, který zajístí dostatek vody, která je nezbytná pro životně důležité děje v lidském organismu, probíhající ve vodném prostředí. Lidé pijí méně, než jejich organismus potřebuje, pijí nerovnoměrně v průběhu dne a tím zatěžují oběhový systém a kompenzační mechanismy organismu, často také pijí nevhodné nápoje,“ uvádí Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice. „Pro českou populaci, zvyklou k jídlu volit pivo, považuji za vhodné zejména pivo nealkoholické, kterého je již na trhu pestrý sortiment, a vyhovuje požadavkům na nápoj s dostatečným podílem vody, který je nesladký, přitom s obsahem látek podporujících trávení. Podstatné je i to, že chuťově odpovídá místním historickým zvyklostem,“ dodává Tamara Starnovská.

Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky, a ač to zní málo uvěřitelně, je kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko či kolové nápoje. S úspěchem se používá k povzbuzení chuti a celkové podpoře trávicího procesu, je vhodné zejména u některých funkčních onemocnění zažívacího traktu. Svými vlastnostmi – močopudností a zvýšeným vylučováním žluče – působí proti vzniku žlučových a močových kamenů. V poslední době se zdůrazňuje i to, že antioxidační účinky některých látek v pivu mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení. Pivo je ideální přírodní prostředek proti stresu, odstraňuje napětí a podporuje družnost a porozumění. Pozitivní jsou účinky při umírněném požívání piva (tj. 0,5–1 l piva denně u mužů, u žen 0,3–0,6 l).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 13.08.2007 01:09 Komentovat
Děkuji za radu ! Zbyněk Holan13.08.2007 01:09
Hrochu děkuji, ale radši zůstanu u svého pojetí pivapití. Přeci jen socky nejsou mým...
to je v pořádku hroch11.08.2007 06:44
S tí že máš žízeň je to v pořádku. viz část článku "Svými vlastnostmi –...
U mě to neplatí Zbyněk Holan06.08.2007 19:13
Mám jinou zkušenost: po pivu mám ještě větší žízeň. I po nealkoholickém. Když vypiju...
aha lada06.08.2007 11:45
Aha, dekuji za objasneni, to logo mi nic nereklo.
Puvod clanku honza06.08.2007 09:59
Clanek jsme dostali od pana Vacla, ktery pro Svaz pivovaru a sladoven zajistuje PR a podobne...
autor? lada06.08.2007 07:42
Tento clanek jsem uz videl a to prekvapive s jinym autorem. Kdo je pravym autorem a kdo opisuje...
Vyhledávání