Jan Koreis - Mistr výčepní Pilsner Urquell Česká republika 2007
Bouřlivý aplaus fanoušků se ozval ve chvíli, kdy moderátor soutěže Petr Rychlý přečetl jméno vítěze. A bylo to nadšení fanoušků, které poté donutilo Jana Koreise, aby se postavil za pípu nového výčepu a načepoval pivo Pilsner Urquell pro všechny tak, jak to umí jen pravý mistr výčepní.
„Plzeňský ležák je jedinečný nápoj,“ říká vítěz soutěže Jan Koreis z plzeňské restaurace Na Spilce a dodává ke svým soupeřům: „je skvělé, když se sejde taková parta nadšenců, kteří to vědí a dávají pivu to, co si zaslouží.“
Cenu a titul vítězi předal Mike Short, generální ředitel Plzeňského Prazdroje a.s., který ocenil kvalitu všech účastníků soutěže, jejich zaujetí a nadšení pro obor.
Vítěz získal finanční i věcné odměny pro sebe i pro provozovnu, ve které pracuje, trofej a certifikát, letenku do New Yorku na světové finále soutěže, pivo na rok (dle doporučeného množství – 2 piva denně), ale především právo pyšnit se titulem Master Bartender Česká republika 2007.
Druhé místo v náročné konkurenci získal a jen těsně za vítězem skončil Emil Fedák z brněnské restaurace Železná růže. Třetí byl Josef Huleja z Hostince U Bláhovky, také z Brna.
Soutěž, na jejímž počátku stála téměř stovka účastníků, se skládala ze tří regionálních kol a národního finále. Soutěžící museli prokázat nejen praktické dovednosti v čepování piva, ale i teoretické znalosti z pivovarnického oboru. V plzeňském finále se pak navíc hodnotil i přístup a chování k hostům. Všichni finalisté také prošli nezávislým hodnocením přímo v praxi.
Světové finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender proběhne 13.- 14. října 2007 v New Yorku. Zde se Jan Koreis utká se svými kolegy z dalších 15 zemí, kde soutěž probíhala a kde se čepuje pivo Pilsner Urquell.
Cílem Plzeňského Prazdroje není jen vyrábět jedinečný ležák Pilsner Urquell, ale také přispívat ke zvyšování české pivní kultury. Profesionální výčepní musí pivo nejen dobře načepovat, ale i správně hostovi servírovat. Vedle praktických dovedností by měl mít profesionální výčepní i dostatek znalostí z historie pivovarnictví a vědomostí o tom, jak o pivo pečovat.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |