úvod
homepage

Dvě hospody a jeden parádní sklep vytisknout článek

Přidáno: 8. srpna 2007  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 11248x

Už 44. Švejk restaurant byl slavnostně otevřen v historickém centru starobylého města Telč. Sudy s plzeňským ležákem se chladí ve sklepeních, která jsou stará téměř 500 let.

Další Švejk restaurant, v pořadí čtyřicátý čtvrtý, byl otevřen v historických prostorách provozních budov telčského zámku. Objekt byl vybudován Zachariášem z Hradce již v roce 1554. Po dlouhou dobu tyto prostory sloužily jako provozní sklady a sklepní místnosti.

Host, který vstoupí do nového Švejk restaurantu Na Zámecké, má pocit, jako by zde „švejkovna“ byla odjakživa. Interiér zcela harmonizuje s vnitřní dispozicí objektu. Klenuté stropy dokonale ladí s dřevěnou podlahou, masivním dřevěným nábytkem a obložením stěn. Interiér doplňují barevné okenní vitráže a všudypřítomná tvář dobrého vojáka Švejka od Josefa Lady.

„Otevřít Švejk restaurant Na Zámecké bylo již dlouho mým přáním. Objekt byl více než tři roky uzavřen. Když se naskytla příležitost, neváhal jsem ani minutu,“ říká majitel pan Jaroslav Kružík a dodává: „Hospoda by se určitě líbila i mému dědovi, který byl také hostinský.“

Host si může vybrat z pěti značek piva. Vedle ležáku Pilsner Urquell jsou na čepu i Velkopopovický Kozel Tmavý, výčepní světlý Gambrinus a také speciální, silné polotmavé pivo Master. Nechybí ani nealkoholické pivo Birell. Pivo je tu vynikající a správně ošetřené. Kvalitě zde podávaného piva napomáhá skutečnost, že majitel, pan Kružík, provozuje ještě hotel Na Hrázi. Tato restaurace se může pyšnit certifikátem, který uděluje Plzeňský Prazdroj jen těm hospodám a restauracím, jež soustavně pečují o kvalitu piva. Zkušenosti majitele a fakt, že ve Švejk restaurantu Na Zámecké jsou sudy s pivem skladovány v historických sklepních místnostech se stálou teplotou, napovídají, že v nové „švejkovně“ se bude čepovat vynikající pivo.

Dispoziční možnosti budovy rozhodly o tom, že v Telči jsou vlastně hospody dvě, každá s vlastním výčepem. Jedna kuřácká a druhá nekuřácká. Hospody jsou odděleny kuchyní, která připravuje především jídla klasické české kuchyně. Specialitou je Haškův guláš připravený z hovězí svíčkové a podávaný s bramboráčky. Je otevřeno denně. Hosté, kteří si vychutnávají pivo v letní zahrádce, mají jedinečný výhled na nádherné telčské náměstí. Celková kapacita restaurace je cca 95 míst. Nechybí ani salonek, který je umístěn v kruhové místnosti rohové věže. Ke kulatému stolu se vejde 8 hostů. Vedle vstupu do salonku je zajímavý interiérový prvek – do zdi zasazená kamenná kašna.

Koncept Švejk restaurantů je originální český projekt a mezi českými franchisingovými projekty má výlučné postavení. Od roku 1997 bylo v České republice otevřeno již 44 Švejk restaurantů.

„Koncept Švejk restaurantů vychází z české historie a tradice. Využívá postavu dobrého vojáka Švejka a Ladovy ilustrace a staví na tradiční atmosféře,“ doplnil Radovan Sochor, zástupce společnosti DAOS PLUS, která pro Švejk restauranty poskytuje licenci, a dodává: „Telč je nádherné město se zámkem přímo na náměstí. Proto čtyřicátý čtvrtý Švejk restaurant patří mezi ty nejkrásnější.“

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání