úvod
homepage

Bez pokrývky hlavy nelze! vytisknout článek

Přidáno: 8. srpna 2007  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 11202x

Ze zámeckých sklepů v Telči v minulosti ústily podzemní chodby do všech 71 domů na náměstí. Ve sklepních prostorách, hloubených v žulovém masivu před téměř 500 lety, odpočívají sudy s plzeňským ležákem. Líbí se jim tam. Ve sklepě je totiž stálá optimální teplota pouhých 7 stupňů.

Zatímco sudům s pivem dělá sklepní chlad dobře, výčepní, který sudy chodí do sklepa narážet, by raději zůstal v teple u výčepu. Majitel nově otevřeného Švejk restaurantu Na Zámecké v Telči proto obdržel symbolický dárek v podobě teplé čepice na hlavu. Pivo se v této restauraci opravdu skladuje v historických sklepech, což je nejen zajímavost, ale i výhoda.

„Pro pivo je ideální, když sud před čepováním tzv. ‚odpočívá‘ v chladné místnosti. Nejlépe 24 hodin. Vždyť má za sebou dlouhou cestu z pivovaru,“ vysvětluje s úsměvem pan Otakar Binder, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

Na kvalitu piva má velký vliv péče, kterou výčepní pivu věnuje. Vedení, jímž pivo putuje ze sudu do sklenice, musí být denně proplachováno pitnou vodou a jednou za čtrnáct dní odborně sanitováno. Důležité je i skladování sudů. Sudy by měly být před naražením uskladněny v chladné místnosti nejméně 24 hodin. Optimální teplota místnosti je ta, kterou by mělo mít pivo ve sklenici. Pro ležák Pilsner Urquell je to 5–7 °C. Je to onen pověstný sedmý schod. Pokud se pivo v sudech pomalu ochladí na tuto teplotu, nemusí pak být při čepování vystaveno prudkému chlazení v čepovacím zařízení.

Zámecké sklepy v Telči byly hloubeny v pevném podloží a teplota v nich je stálá po celý rok. To představuje jednu z výhod, kterou čtyřicátý čtvrtý Švejk restaurant v Telči má oproti konkurenci.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání