Světová soutěž v čepování piva PU Master Bartender má před sebou národní finále
Osmnáct nejlepších výčepních piva značky Pilsner Urquell se v Plzni utká o titul Pilsner Urquell Master Bartender Česká republika. Vítěz národního finále pak bude reprezentovat Českou republiku na světovém finále v New Yorku.
Náročnost tří regionálních kol doslova prosela na sedmdesát účastníků, určila nejlepší výčepní v regionech a uzavřela počet finalistů na 18. Na Moravě a Slezsku nejlépe čepuje ležák Pilsner Urquell pan Emil Fedák z restaurace Železná růže v Brně, vítězem pražského kola se stal Aleš Strouhal z restaurace U starýho slona v Pardubicích a na plzeňsku je nejlepším výčepním Michal Králik z plzeňského restaurantu U Pětatřicátníků. Z jednotlivých kol pak postoupilo dalších patnáct soutěžících, kteří budou mít v národním finále stejné šance. Mezi finalisty je i žena, Marcela Šimečková z Restaurace Bruska v Praze.
„Ve skutečnosti cílem regionálních kol nebylo výčepní vyřadit, ale naopak, všem, kteří mají zájem se zdokonalovat ve své profesi, poskytnout detailní školení a informace,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodává: „Všichni účastníci soutěže si zvýšili svoji profesní kvalifikaci a prestiž, což bylo potvrzeno účastnickým certifikátem.“
Postup do národního finále není jen oceněním kvalit jednotlivých výčepních, ale i dobrou zprávou pro všechny štamgasty a hosty gastro zařízení, ve kterých finalisté čepují Pilsner Urquell: Zde čepuje opravdový mistr výčepní. Finalisté získali pro své hospůdky a restaurace sud ležáku Pilsner Urquell, kterým mohou motivovat štamgasty a hosty k tomu, aby jim nejen drželi palce, ale pomohli i s tréninkem, který probíhá jak jinak než za běžného provozu.
Finalisty nyní čeká opět samostudium teorie a především nezávislé hodnocení přímo v praxi. Výsledky získané metodou tzv. mystery shoppingu budou součástí celkového hodnocení během národního finále.
Národní finále proběhne 5. 9. 2007 v Plzni. Vítěz bude reprezentovat Českou republiku na světovém finále v New Yorku, kde se utká se svými kolegy z dalších 15 zemí, kde soutěž probíhá a kde se čepuje pivo Pilsner Urquell.
Soutěž samozřejmě probíhá v zemích, kde má prodej piva Pilsner Urquell dlouhou tradici jako je Polsko, Rusko, Jižní Afrika, severské země ale i v dalších, pro Pilsner Urquell exotických zemích, jako je Izrael nebo některé africké státy.
„Letos chceme v celosvětovém finále postoupit jen o jednu příčku výše,“ ke zdánlivě snadnému cíli Václav Berka dodává: „Loni Lukáš Svoboda z pivnice U Pinkasů obsadil v mezinárodní konkurenci druhé místo.“
Cílem Plzeňského Prazdroje není jen vyrábět jedinečný ležák Pilsner Urquell, ale také přispívat ke zvyšování české pivní kultury. Profesionální výčepní musí pivo nejen dobře načepovat, ale i správně hostovi servírovat. Vedle praktických dovedností by měl mít profesionální výčepní i dostatek znalostí z historie pivovarnictví a vědomostí o tom, jak o pivo pečovat.
Hlavním cílem soutěže je vzdělávat výčepní a umožnit jim získat od odborníků z řad pracovníků Plzeňského Prazdroje znalosti, které uplatní ve své profesi. Účastníci soutěže absolvovali odborný seminář, na jehož konci složili test ze získaných znalostí. Nechyběla ani zkouška z praktických dovedností čepování a podávání piva.
Součástí soutěže bylo i samostudium zúčastněných výčepních z předaných materiálů v oblasti historie, výroby, péče a servírování piva Pilsner Urquell. Účastníci národního finále (18 výčepních) projdou navíc nezávislým hodnocením přímo v praxi. Hodnotit se bude styl čepování, styl servírování, teplota podávaného piva a také komunikace s hosty.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |