úvod
homepage

Radegast patří ke špičce v rámci hospodaření s elektrickou energií vytisknout článek

Přidáno: 29. května 2007  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7548x
Dlouhodobě dobrých výsledků dosahuje nošovický pivovar Radegast v oblasti nakládání s elektrickou energií. V roce 2006 dokázal významně snížit spotřebu elektřiny na jeden hektolitr uvařeného piva. To znamená při zachování vysoké kvality uvařeného piva nejen úsporu více než půl milionu korun, ale zároveň i výraznou pomoc životnímu prostředí. Za ušetřenou energii může po dobu jednoho roku fungovat asi 100 běžných domácností.

Se spotřebou 4,9 kWh na jeden hektolitr piva patří nošovický pivovar Radegast ke špičce ve skupině SABMiller. Ve srovnání s rokem 2005 navíc dokázal loni pivovar snížit spotřebu na jeden vyrobený hektolitr piva o 0,3 kWh. To v praxi znamená úsporu asi 600 MWh, což je běžná spotřeba asi 100 českých domácností.

Jak říká manažer pivovaru Radegast, Ivo Kaňák, v rámci nakládání s energií patří nošovický pivovar na absolutní vrchol: „Ochrana životního prostředí je jednou z priorit našeho pivovaru. K tomu bezesporu patří i nakládání se zdroji. Jsem přesvědčen, že v oblasti využívání elektrické energie patříme k nejlepším nejen v naší skupině, ale možná i na světě.. Objektivní srovnání však bohužel nemáme.“

Nakládání s elektrickou energií podléhá v pivovaru Radegast přísné kontrole. Spotřeba je on-line sledována řídícím systémem a analýzy provádí zkušený tým expertů. Každá investice a modernizace je speciálně posuzována také v souvislosti s energetickou náročností. Výsledky potvrzují skutečnost,že při výrobě kvalitního piva se dá systematickým postupem šetřit životní prostředí.

Jak potvrzuje Ivo Kaňák, spotřebu energie mohou do jisté míry ovlivnit i samotní zaměstnanci: „Před dvěma lety jsme u nás zavedli projekt s názvem Výroba na světové úrovni. Ten zavádí nejlepší světové postupy pro organizaci výroby, čehož se týká i nakládání s energií. To vše probíhá za přísné kontroly kvality našich produktů, která je dlouhodobě na vysoké úrovni.“

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání