Pivex 2007 – zlatá, stříbrná a bronzová medaile do Litovle
Celou polovinu všech udělovaných medailí si odvezli domů litovelští pivovarníci
Další obrovský úspěch sklidilo včera litovelské pivo tentokrát na 15. ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2007. Z jedné z nejprestižnějších a nejobjektivnějších soutěží v zemi si litovelští pivovarníci odvezli za svá piva celou polovinu všech šesti udělovaných medailí a to v konkurenci 37 značek piv z 21 pivovarů. V kategorii světlých výčepních piv získal zlatou medaili Litovel Moravan a bronzovou medaili Litovel Classic. V druhé soutěžní kategorii světlých ležáků získal stříbrnou medaili Litovel Premium.
„Všechna naše získaná ocenění včetně těchto nejčerstvějších z Pivexu jsou z anonymních degustací, kde o kvalitě rozhodují profesionální degustátoři, kteří dopředu nikdy neví, které pivo zrovna hodnotí. Proto mají tato ocenění vysoký punc a opravdu o něčem svědčí. Jsou pro nás o to cennější, že je získáváme pravidelně jak doma na mezinárodních soutěžích v zahraničí. Nejedná se o nějaké náhodné umístění. To je důkazem opravdu vysoké kvality našeho klasicky vařeného piva,“ řekl Miroslav Koutek, ředitel Pivovaru Litovel.
„K dlouhodobému úspěchu se však téměř vždy musí sejít více prvků najednou. Nám v Litovli se podařilo skloubit tři základní prvky dohromady: V první řadě jsou to dokončené rozsáhlé rekonstrukce v pivovaru, dále potom přesné dodržování klasických technologických postupů a samozřejmě kolektiv zkušených pivovarníků, který všemu dává duši ,“ dodal Koutek.
Výsledky soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2007 byly oficiálně vyhlášeny včera večer v Kongresovém centru hotelu Voroněž v Brně na Galavečeru pivovarníků a sladovníků.
Soutěž probíhá dvoukolově a je považována za jednu z nejprestižnějších a nejobjektivnějších v zemi. Odborným garantem degustací je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze (VÚPS). Komise rozhodčích, které se skládají se zástupců zúčastněných pivovarů a vědců VÚPS, hodnotí pivní vzorky anonymně a rozhodují pod notářským dohledem. Poprvé hodnotí rozhodčí chuť piva, jeho plnost, vůni a říz v listopadu, podruhé pak na konci února. Měly by se tak vyloučit statistické chyby při hodnocení a možné znevýhodnění některých soupeřů. Úspěch v obou kolech je pak důkazem dlouhodobé kvality a snižuje se tím prvek náhody. Součástí hodnocení je také laboratorní rozbor všech vzorků, které provádí VÚPS.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |