Pivo se na Zelený čtvrtek znovu zazelená
S jedinečnou nabídkou, platnou pro jeden jediný den v roce, přichází už podruhé na trh před Velikonocemi společnost STAROBRNO . Ve více než 800 „svých“ restaurací a pivnic bude na „Zelený čtvrtek“, tedy 5. dubna, čepovat zelené pivo.
„Jedná se o první nápoj tohoto druhu na českém pivním trhu. Pivo je vařené starou tradiční technologií z moravského sladu, českého chmele, vody z podzemních vrtů s vysokým obsahem minerálů a ochucené zvlášť vybraným likérem. Pivo dozrává v původních, přes jedno století starých ležáckých sklepích při stabilní teplotě 1 -2 ° C. Dlouhá doba a nízká teplota zrání má při dokvašování příznivý vliv na jemné dosycení, příjemný buket a neopakovatelnost chuti tohoto výrobku,“ popisuje další ze svých originálních specialit manažer pivovaru Starobrno a vrchní sládek Petr Hauskrecht..
Co do stupňovitosti je zelené pivo „třináctkou“ s obsahem alkoholu 5,8 % objemu. Pivo je podle Petra Hauskrechta charakteristické zelenkavým zabarvením, vysokým řízem, plností v chuti, příjemnou jemnou hořkostí a hustou pěnou.
Nápad na uvaření zeleného piva vznikl ve Starobrnu na základě historických tradic, spojených s oslavou velikonočních svátků. Až do dnešních dob se v našich zemích zachovaly četné velikonoční zvyky a obyčeje, vycházející z přírodní magie ještě z doby, jež předcházela nástupu křesťanství. Velikonoce byly od pradávna oslavou jarního slunovratu, odchodu zimy, probouzení přírody a víry v obnovení sil a zdraví člověka. S těmito oslavami souvisela také kulinářská magie. S přípravou nejrůznějších obřadních pokrmů se začínalo o Zeleném čtvrtku a jak už napovídá název tohoto dne, mělo by se pojíst nebo popít něco zeleného, aby – jak pověsti praví - nebolelo v krku. Pivovar Starobrno tak vychází svým zákazníkům dodržujícím tradice a rituály vstříc tím, že letos rozšíří nabídku toho „něčeho zeleného“.
Po loňském obrovském úspěchu tohoto unikátního nápoje, kdy se po něm doslova zaprášilo, se STAROBRNO letos zásobilo dopředu a navaří více než 600 hl zeleného moku.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |