úvod
homepage

Klasické svátky s klasikou vytisknout článek

Přidáno: 21. března 2007  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3669x

Půl roku trvá, než velikonoční Sváteční speciál z Litovle opustí pivovar

S blížícími se Velikonocemi se mají pivní labužníci opět na co těšit. Pivovar Litovel pro ně nachystal na letošní svátky další várku speciálního Svátečního ležáku. Ten nyní dozrává ve studených ležáckých sklepích pivovaru při teplotě 1° C. Aby stihl do Velikonoc poctivě prokvasit a dozrát, uvařili ho litovelští pivovarníci již na Mikuláše loňského roku. Slad pro něj vyrobili dokonce už v polovině října.

Speciální třináctistupňový ležák je hluboce prokvašené české pivo vyráběné klasickým postupem. Obsahuje 6 % alkoholu. Vaří se ze surovin pečlivě vybíraných pod osobním dohledem sládka už dva měsíce předtím, než se začne pivo vyrábět. Po hlavním přirozeném kvašení na spilce v otevřených kádích dozrává v ležáckých sklepích, kde leží poctivých 90 dnů. Dlouhým ležením se jeho chuť krásně zakulatí a silný sváteční ležák tak získá přirozený nenapodobitelný říz. Poté se už pouze filtruje a stáčí.

„Výroba litovelského 13° Svátečního speciálu se už stala tradicí. Poprvé jsme ho uvařili před třemi lety u příležitosti 111. výročí otevření pivovaru. Od té doby ho vaříme pravidelně každým rokem na Vánoce a pro jeho velkou oblibu u pivních labužníků i o Velikonocích“, říká Miroslav Koutek, ředitel pivovaru.

Sváteční 13° velikonoční ležák mohou pivní fajnšmekři ochutnat ve vybraných restauracích. Kromě sudového piva se na trhu objeví také balení po 8 lahvích v kartonu s velikonoční tematikou a malým dárkem. Pivovar předpokládá, že pivaři v průběhu velikonočních svátků vypijí až 300 hl. pro ně speciálně uvařené lahůdky.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání