úvod
homepage

Pivovary se připravují na Vánoce vytisknout článek

Přidáno: 11. prosince 2006  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6155x

Vánoční várka klasického litovelského piva už uzrála

Téměř všechny české pivovary před Vánocemi podstatně zvyšují výrobu a chystají se na druhý vrchol pivařské sezóny. Blížící se vánoční svátky a závěr roku jsou po létě druhou špičkou spotřeby. Prodeje piva v tomto období vzrůstají o dvacet až třicet procent. Těsně před Štědrým dnem může prodej piva dosáhnout dokonce úrovně letních hodnot. Pivovary, které stále využívají klasické výrobní postupy s dlouhým procesem kvašení a zrání, se na zvýšenou poptávku musejí připravovat ještě dříve, proto na vánočních várkách pracují již od konce léta.

„Vánoční várka litovelského piva je už připravena. Sváteční 13° speciál určený na vánoční trh jsme vařili už v období, kdy si lidé ještě užívali letního koupání v plavkách. Ležák Premium jsme vařili na přelomu září a října, tmavé pivo, piva Moravan a Classic a speciální pivo s lavinovým efektem Maestro na přelomu října a listopadu a nealkoholické pivo na konci listopadu,“ ilustruje Miroslav koutek, ředitel Pivovaru Litovel, jak dlouhá je cesta klasicky vařeného piva na vánoční stůl.

Během vánoc a závěru roku poptávka po pivu nejen narůstá, ale výrazně se i mění její struktura.

„Během Vánoc si lidé více dopřávají a pijí kvalitnější a dražší piva než obvykle. Je to dáno svátečním charakterem Vánoc. Spotřebitelé v závěru roku preferují ležáky a nejrůznější sváteční speciály, které pivovary vaří jen při slavnostních příležitostech. Vícestupňová piva lidé během Vánoc pijí i proto, že tato piva v chladném období více zahřejí,“ vysvětluje Miroslav Koutek.

Těsně před Vánoci narůstá i poptávka po baleních většího počtu láhví v papírové krabici – tzv. multipack baleních. Lidé je často kupují jako vánoční dárek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání