úvod
homepage

“Kvasničák” Holba Šerák získává na oblibě vytisknout článek

Přidáno: 26. listopadu 2006  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4090x
Zpestřením nabídky čepovaného piva Holba je kvasnicový Šerák, který si konzumenti mohou poručit zatím jen v několika hospodách na Šumpersku. Jeho letošní produkce dosáhne 200 hl, zatímco loni to byla pouze třetina. Kvasničák, jak se mu většinou říká, je nefiltrované nepasterované pivo s přirozeným obsahem pivovarských kvasinek, jež způsobují mírný zákal. Svoji lahodnou plnou chuť a sytě zlatožlutou barvu kvasnicové pivo získává poměrně dlouhým zráním v ležáckém sklepě.“ Jeho minimální doba je 40 dní,” říká výkonný ředitel pivovaru Vladimír Zíka, který současně hodnotí oblibu nového produkt a vyjadřuje plány do budoucna. “ Díky rostoucí poptávce plánujeme rozšíření počtu hospod i do okolí . Snažíme se vyjít našim konzumentům vstříct a stejně tak i hospodští.” Nefiltrované pivo je však náročné na skladování i jeho další ošetření. Proto ho bohužel nemůže čepovat každá hospoda.

Kvasnicovému pivu se říká také živé, díky přítomnosti zvýšeného obsahu živé kultury kvasinek, jejichž optimální hladinu udržuje stálá nízká teplota. Tu mohou zajistit chladné sklepy nebo velkoobjemové chladicí boxy. Právě vysoké nároky na skladování a jeho ošetřování způsobily, že od výčepu téměř zmizelo. A to i přesto, že je o něj velký zájem. Kdysi se pilo pouze pivo nefiltrované, k filtraci se přešlo až později. Tou pivo sice získá svoji čirost, ale současně ztratí mnohé zdraví prospěšné látky.Kvasnicové pivo totiž nejenže podporuje dobré távení, ale je současně bohatým zdrojem vitamínů B, které blahodárně působí například na buňky nervové soustavy i pleť a dalších, pro lidské zdraví prospěšných látek. V každém doušku je tedy nejen osvěžení , ale také malá dávka zdraví.

Pivovar Holba letos vystavil více než 367 tisíc hl piva, což odpovídá loňské produkci. Je to velký úspěch, protože konzumace piva v ČR mírně klesá. Zatímco ostatní pivovary se snaží pokles prodeje v tuzemsku vyrovnávat exportem, Holba sází na kvalitu a domácí konzumenty, díky nimž si drží stálou pozici na našem trhu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání