Litovelský pivovar letos vystaví o polovinu více nealkoholického piva než loni
Roste poptávka i po sudovém nealkoholickém pivu
Až šestnáct tisíc hektolitrů nealkoholického piva vystaví letos Pivovar Litovel. Na základě nárůstu poptávky za období prvních deseti měsíců letošního roku očekává vedení pivovaru zvýšení celkového výstavu nealko piva Litovel Free na 150% loňské skutečnosti. V uplynulém roce uvařil pivovar přes 10 500 hl nealkoholického piva.
Roste poptávka i po sudovém nealkoholickém pivu. Toho by měl pivovar v Litovli uvařit letos asi 322 000 půllitrů. V meziročním srovnání to představuje nárůst na 140 procent. Loni pivovar vystavil přes 230 000 načepovaných půllitrů.
Nealkoholické pivo v sudech přitom zatím není zcela obvyklé, většina pivovarů ho nedodává. Litovelský pivovar to dělá již sedm let. Sudové nealko pivo tvoří asi 11 % z celkového množství nealko piva, které se v Litovli vystaví.
„Dodávání nealkoholického piva v sudech je v našem pivovaru již řadu let běžnou záležitostí,“ říká Miroslav Koutek, ředitel Pivovaru Litovel a dodává: „Náš technologický postup je náročný. Zatímco někteří jiní výrobci používají zahraniční licenční postupy, výroba litovelského nealkoholického piva je založena na klasických technologických principech. Pivo se vaří ze stejných surovin jako všechna ostatní piva a při výrobě se musí více hlídat.“
Technologické postupy používané v Litovli jsou vedeny přirozenou cestou, kdy se při výrobě řízeným klasickým kvašením omezuje tvorba alkoholu.
Historie vaření nealkoholického piva v Pivovaru Litovel sahá až do r. 1991. Nealko pivo z Litovle bylo původně označeno PITO-light. V letech 92 až 94 vařil pivovar dokonce i tmavé nealkoholické pivo pod názvem PITO-dark. Pro malý odbyt byla však jeho výroba v r. 1994 ukončena. Nealkoholické pivo se stáčelo původně jen do lahví. Od roku 1999 se také stáčí do sudů.
Sudové nealkoholické pivo v minulosti nejvíce odebírala sportovní zařízení, dále pak subjekty, které provozují závodní stravování a také některé restaurace. A právě tam po něm nyní nejvíce roste poptávka. Nealkoholické čepované pivo je točeno do speciálních sklenic, které jsou zcela jasně odlišné od běžného skla na pivo alkoholické.
Nealkoholické pivo z Litovle bylo za své vynikající chuťové vlastnosti již několikrát oceněno na celostátních anonymních degustacích. Naposledy v Českých Budějovicích získalo titul „Pivo České republiky 2006“.
Nealkoholické pivo je na trhu doplňkovým, ale velmi potřebným produktem. Mění se životní styl, lidé stále častěji jezdí autem, proto poptávka po nealko pivu roste. Ocení ho zejména řidiči a běžně ho může konzumovat každý člověk, který z nejrůznějších důvodů nemůže nebo nechce pít alkoholické pivo. Spotřeba nealkoholického piva stoupá především v letních měsících a to až o 100 procent oproti zimním měsícům.
„Nealkoholické pivo dobře zahání žízeň. Má pozitivní účinky na lidský organismus, neboť je to živý nápoj plný řady výživných látek – vitaminů a minerálů, který je jistě zdravější než přeslazené limonády plné cukru a umělých přísad“, vysvětluje ředitel pivovaru Miroslav Koutek.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |