Nejlepší mezi českými pivy jsou Litovel, Zubr a Holba
Poctivá práce moravských pivovarníků sklízí úspěch i obdiv pivovarských odborníků
Skupina tří moravských pivovarů Holba, Zubr a Litovel vaří nejlepší česká piva. Rozhodli tak čeští sládci a pivovarští odborníci v prestižní degustační soutěži České pivo 2006. Všechny tři značky bodovaly ve dvou nejsilněji zastoupených kategoriích. Ze šesti udělovaných medailí si moravské pivovary domů přivezly hned čtyři – jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové.
To, že nejlepší české pivo se vaří na Moravě potvrzuje absolutní vítězství piva Litovel Premium a současně bronz pro Zubr Premium v kategorii světlých ležáků, kde spolu soupeřilo celkem 35 piv nejznámějších značek. Síla chuti přinesla Zubru úspěch také v kategorii světlých výčepních piv, v níž získala jedenáctka Zubr Gold stříbro a hned za ní se umístila oblíbená Holba Šerák.
„Nyní můžeme bez nadsázky říci, že nejlepší pivo nejen na Moravě, ale v celé republice vaří naše pivovary. Neříkám to já, rozhodli tak čeští sládci a pivovarští odborníci“, prohlásil Vilém Nohel, výrobně technický ředitel pivovarů Holba, Zubr, Litovel a dodal: „ Získaných ocenění v prestižní soutěži s vysokým odborným kreditem, který České pivo má, si velice vážíme, je to obrovský úspěch. Co je pro nás ale možná ještě důležitější, je přízeň našich konzumentů.“
Pivo z Litovle, které se nyní stalo Českým pivem roku 2006, přitom již na počátku letošního roku vyhrálo v soutěži Česká pivní pečeť 2006. Litovelská jedenáctka získala tehdy právo užívat uznávaný titul a známku „Česká pivní pečeť 2006“ po celý letošní rok. Kromě toho vyhrálo litovelské nealko pivo Free letošní ročník soutěže Pivo České republiky 2006. Pro litovelský pivovar to znamená tedy již třetí zlatou medaili na nejprestižnějších degustačních soutěžích v tomto roce.
Litovel ale také Zubr a Holba se vyrábí klasickou technologií. I když tradiční způsob výroby je finančně náročnější, výsledek se vyplatí. Přirozené kvašení na otevřené spilce a dlouhá doba zrání přináší pivu plnou, vyváženou chuť a dobrý říz, což oceňují nejen odborníci, ale především konzumenti. V době, kdy je trh saturován eurobeery unifikované chuti, se tradiční výroba stává významnou konkurenční výhodou.
Dle vyjádření ředitele pivovaru Zubr Pavla Svobody to potvrzují i prodeje: „Odbyt jedenáctky Zubr Gold v posledních 4 letech narostl na dvounásobek a dlouhodobě držíme mírný nárůst celkové produkce.“ Zubr Gold se loni stal výrobkem Olomouckého kraje a letos Pivem 2006, když získal zlato na PIVEXu. Radost z úspěchu mohou mít také v Holbě. Jejich vlajková loď Holba Šerák se dlouhodobě těší přízni konzumentů a zdobí ji řada medailí. „Tou nejdůležitější je loňských 183 tisíc hektolitrů Šeráku, které jsme prodali především na domácím trhu. Díky rostoucí poptávce zvyšujeme jeho produkci zhruba o 10 procent ročně,“ k úspěchu vyjadřuje Zdeněk Mareš, obchodní ředitel pivovaru Holba.
Pivovarnická skupina, k níž Holba, Zubr a Litovel patří, je ryze českým podnikem s produkcí 916 tisíc hl piva ročně. Největším, co do výstavu, je pivovar Holba, následuje Zubr a Litovel.
V soutěži České pivo 2006, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským, probíhá hodnocení jednotlivých vzorků ve dvou kolech, což je ve srovnání se světem ojedinělé. Odborní degustátoři posuzují senzorické a analytické vlastnosti a rozhodují, která piva chutnají nejlépe. Letos se v soutěži utkalo celkem 66 českých piv.
Celkové výsledky soutěže České pivo 2006
Kategorie světlý ležák
1. Litovel Premium
2. Staropramen Ležák
3. Zubr Premium
Kategorie světlé výčepní
1. Starobrno Tradiční
2. Zubr Gold
3. Holba Šerák
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |