úvod
homepage

Litovelský 13° speciál už zase zraje vytisknout článek

Přidáno: 15. září 2006  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2718x

Litovelští pivovarníci již nyní připravují oblíbenou vánoční lahůdku

Letošní várka 13° svátečního speciálu z Litovle už zraje v ležáckých sklepích litovelského pivovaru. Klasicky vyrobená speciální třináctka se musí uvařit již v průběhu léta, aby do Vánoc stihla poctivě prokvasit a uzrát.

„Várku jsme uvařili z nejlepších surovin již 11. srpna. Po velmi dobrém průběhu hlavního kvašení zraje mladé pivo od 18. srpna v ležáckém sklepě, kde je teplota kolem 1° C. Zde si poleží až 100 dnů“, říká sládek litovelského pivovaru ing. Petr Kostelecký a dodává: „Dlouhým ležením se chuť piva krásně zakulatí a pivo získá přirozený nenapodobitelný říz.“ Tento speciál se, ostatně tak jako jiné druhy litovelského piva, už pouze filtruje a stáčí do sudů nebo lahví.

„Cesta 13° speciálu na vánoční pult je dlouhá. Kvalitní, klasicky vařené a kvašené české pivo musí projít náročným procesem vaření a zrání, neboť právě tento proces a kvalitní suroviny dělají opravdové české pivo českým pivem. Proto tento speciál vaříme už v období, kdy si lidé ještě užívají letního koupání v plavkách. Na pivo však přijdou, až budou nosit zimní kabáty,“ řekl s úsměvem ředitel litovelského pivovaru Miroslav Koutek.

Litovelský 13° sváteční speciál se začal vařit poprvé před dvěma lety u příležitosti 111. výročí otevření tohoto českého pivovaru. Od té doby ho pivovar vaří pravidelně každým rokem na Vánoce a pro jeho velkou oblíbenost u pivních labužníků ho začal vařit i o Velikonocích.

Speciální piva jsou vždy jedinečnými originály. Vaří je jen některé pivovary a to pokaždé v limitovaných sériích pouze několikrát do roka. Oblíbené jsou především u znalců piva, kteří si je vychutnávají při nejrůznějších svátečních příležitostech. Také etikety speciálů jsou vzhledem k jedinečnosti každé uvařené várky vyhledávaným sběratelským artiklem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání