V pitném režimu občana ČR má klasické pivo své nezastupitelné místo
S dlouhotrvajícími extrémně horkými letními dny mimořádně narůstá spotřeba zlatavého moku. Každý stupeň Celsia, který jde nahoru, se projevuje na prodeji piva. Radují se pivovary i hostinští. Po otevření venkovních zahrádek před restauracemi každoročně vzrůstá spotřeba točeného piva až o sto procent. Letos je to ale ještě o něco více. Někteří žízniví pivaři v podvečerním čase posedí v hospůdce, jiní na zahrádce a další si jej odnesou domů ve džbánku nebo jen v plastové lahvi. V parných dnech narůstá i zájem pivařů o zapůjčení výčepního zařízení.
„Protože klasické pivo vyráběné tradičními metodami patří k nejzdravějším nápojům vůbec, řadí se v pitném režimu Čechů na druhé místo hned za vodu. Díky kvalitním přírodním surovinám sladu, chmelu a vodě a díky klasickému procesu kvašení dostáváme do piva zvlášť cenné látky jako jsou stopové prvky např. vápník, hořčík, draslík, fosfor, chrom, také minerální látky, vitamíny, zejména skupiny B, bílkoviny a aminokyseliny. Například pivo Litovel obsahuje více než dva tisíce různých složek“, říká Miroslav Koutek, ředitel Pivovaru Litovel a dodává: „Nízké procento alkoholu v pivu navíc působí příznivě na rozkládání tuků v lidském organismu, ovlivňuje "kladný" cholesterol a podle nejnovějších výzkumů řadíme pivo k nápojům obsahujícím protirakovinové látky. Rozumná konzumace piva umožňuje postupné spalování jednoduchých cukrů a dextrinů, což má zase příznivé regenerační účinky“.
Obdobné pozitivní účinky na lidský organismus nabízí i nealkoholická piva, která v létě ocení zejména řidiči. „V měsíci červnu se zvýšil odbyt nealkoholického piva z Litovle oproti minulému roku o 30%. Celkově potom od počátku roku téměř o 20 %“, dokládá Koutek.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |