úvod
homepage

Spravedlivý Rychtář vytisknout článek

Přidáno: 7. července 2007  •  Autor: Jakub Rybníček
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,67 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 11835x

Jako zapálený milovník piva jsem se po delší době dostal k další návštěvě nějakého pivovaru. Ne ledajakého obyčejného, ale jednoho z mých opravdu nejoblíbenějších u nás.

Vše začalo celkem nenápadně a neplánovaně. Jako každý rok touto dobou se vydávám na zaslouženou dovolenou, která je nejen oddechem od záludností každodenního života, nýbrž i časem k poznávání a objevování.

Vysočina je pro dovolenou jako stvořená i tím, že zde milovník piva nalezne velké množství pivovarů a podotýkám, že těch dobrých! Jeden z nich je pivovar Hlinsko se skvělým pivem a přísným názvem Rychtář, do kterého jsem se jednoho pěkného dne vydal na kole. Po desítkách kilometrů mezi Žďárskými vrchy jsem pln očekávání dorazil do menšího, ale malebného městečka, kde je přes 40 podniků s nabídkou Hlinského piva. Čtyřicítka hospod je opravdu velké množství na vyzkoušeni, proto padla volba na hned tu první stojící na náměstí stojící pod radniční dominantou. Podnik s příjemnou zahrádkou a plným sortimentem za neuvěřitelnou cenu do 15,-Kč. (Ideální místo na odpočinek po výletu na kole v parném dnu).


Samotný pivovar stojí nedaleko na periférii města a vede k němu nenápadná ulička, na kterou upozorňuje cedule pivovarské prodejny. Směle jsem sjel uličkou až k vrátnici, kde jsem byl zastaven vrátnou a vrátným v pivovarské výstroji – tričkem (nevím, kdo byl opravdu ten kompetentnější z obou). Optal jsem se zda není možné se tam trochu porozhlédnout a udělat pár fotek, popřípadě promluvit si s někým od výroby. Vstřícně mě odkázali do kanceláří, kde započalo mé prošení o menší prohlídku. K mému překvapení mi ihned ochotně začali shánět někoho s tím, že v pivovaru již nějaká prohlídka probíhá. Z počátku mě to trochu zklamalo a říkal jsem si proč jsem nepřijel dřív, naštěstí skupina z Prahy ukončila prohlídku a tím svitla naděje.


Nakonec se zjistilo že jde o spolek z Velkých Popovic s kozlem na hrudích. Jako privilegovanému se mi poštěstilo získat osobního průvodce, který, v parném dnu, opět rád zašel do vychlazených sklepů. Petr Šindelář, šéf výroby, byl od té dobroty a vzal si mne pod křídla a už se šlo. Provedl mě hlavními částmi budovy, poskytl informace a odpovídal na mé dotěrné otázky.


Naší první stanicí byla varna se dvěmi nádobami, kde se zrovna vystírala dvanáctka vařená dvourmutově. Jedna várka je 150hl, což odpovídá i jednomu objemu kvasné kádě. Pivovar vyrobí z 50% dvanáctku, 25% jedenáctku a zbytek se podělí mezi ostatní druhy. Pivovar se takřka vůbec nepodílí na exportu do zahraničí (cca 3%) avšak 70% veškeré výroby se suduje na nově zakoupené lince a expeduje se po celé republice. Zlatavou lahůdku potom rozváži pětice zdatných chlapíku po celé republice s tím, že celý sortiment pivovaru má na čepu pouze pět podniků. Lahůdkou je jejich dvanáctka natur, což je kvasnicové pivo stáčené přímo z ležáckých tanků asi dva týdny před dozráním a v poklidu „dojde“ v sudu. Toto pivo je opravdu skvostné a ještě když si ho dáte ve sklepě tak…. Kvasnice jsou z Budějovic a slad převážně z Kolína.




Návštěva byla kratší, ale zato to byl silnější zážitek a mohu jen konstatovat, že toto pivo mám opravdu moc rád a doporučují jej všem ochutnat nebo i rovnou navštívit pivovar v Hlinsku a odvézt si třeba soudek Rychtáře s sebou domů a podělit se o tu radost s ostatními opravdovými milovníky piva.

NA ZDRAVÍ.
Jakub Rybníček


vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 36 komentářů, poslední komentář: 14.10.2008 00:14 Komentovat
Re: Best CZ Bohemian Lager slon7514.10.2008 00:14
Naprostý ouhlas. Rychtář je skvělý, i desítka! Plná, příjemná, "nezdeformovaná" chuť,...
juchaaaaaaaaaaaaaa strejdafik19.09.2008 15:44
Jako rybo??dokazal jsi to jsi opravdovej hustej tííííííííípec...yaaaaaaaaahhhh
PI Chody12.09.2007 16:22
Rychtář Festbier - no vida a pak, že se u nás vaří jen Bohemian Lager
Rychtář Festbier 13 Petr Žalio12.09.2007 15:27
Speciální várka Rychtáře navařená na slavnosti bude i k ochutnání cc od příštího...
Rychtář 12 - Fléda Petr Žalio14.08.2007 17:02
Dnes (14.8.) v 20h na Flédě v Brně bude naražen Rychtář 12-na čepu bude cc do konce týdne
Rychtář 12 na Flédě Petr Žalio11.08.2007 12:28
Dobrá zpráva pro brněnské milovníky hlineckého Rychtáře. Pravděpodobně od pondělí...
LAHVÁČE a SOUDKY Kezur04.08.2007 18:32
Já si kupuju Rychtáře ale i jiné piva v Liblicích (cca 30km od Prahy) viz.odkaz, hlavně si...
Rybaaajz :D Ondra Fína03.08.2007 17:27
čusík all, má recht.. je to notor :D vid ;) fajnšmekr se vyzná :D má dlouholetou praxi a...
Vyhledávání