úvod
homepage

V litovelském pivovaru se degustovalo vytisknout článek

Přidáno: 19. června 2006  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 10395x
Setkání obchodních partnerů a přátel Pivovaru Litovel

Na pět set odběratelů a přátel z řad majitelů restaurací a hospůdek z nejrůznějších koutů republiky se setkalo v areálu litovelského pivovaru, aby jim jako prvním byla představena nová degustační místnost. Pro všechny byl připraven celodenní zábavný program. Celá akce se nesla ve fotbalovém duchu pod heslem „ Litovel fandí fotbalu“. Kromě bohaté zábavy za doprovodu hudby a pestré nabídky klasicky vařeného piva (speciálně pro tuto akci pivovar připravil 11° a 13° kvasnicové pivo) a dobrého jídla, se soutěžilo v přesnosti kopu, v rychlosti fotbalové střely a také se hrál stolní fotbálek s živými figurami.

Celou akci slavnostně zahájili ředitel pivovaru Miroslav Koutek, sládek Petr Kostelecký, starosta města Litovel Vojtěch Grézl a místostarosta města Petr Šrůtek naražením bečky a přípitkem z korbelu, který připomíná letošní vítězství litovelské klasiky v prestižní degustační soutěži Zlatá pivní pečeť 2006.

Poté se starosta, místostarosta z Litovle a také starosta Jiří Matoušek z nedaleké Seničky (rodiště zakladatele litovelského pivovaru Josefa Svozila) spolu se sládkem a ředitelem pivovaru odebrali do nové degustační místnosti, kterou využívají litovelští pivovarníci při dolaďování chuti svého piva, kde byli zasvěceni do umění správně degustovat a hodnotit pivo, což si také vzápětí sami vyzkoušeli.

„Profesionální degustace je opravdová věda a i zkušeného degustátora jeho práce stojí mnoho sil, chce-li objektivně zhodnotit a popsat své vjemy. Vždyť jenom k rozlišení vůně je zapojeno mnoho tisíc receptorů a vůně je přitom jen jeden z mnoha hodnocených parametrů“ , zasvětil přítomné Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel a připojil: „Jednou z nejdůležitějších vlastností klasického českého piva je plnost. Plné pivo je až chlebnaté, naopak pivo, které plnost nemá, je jako voda. Plnost pivo získává použitím tradičního technologického postupu (varní proces, hlavní kvašení, dokvášení v ležáckých sklepích). Bohužel, v poslední době se právě plnost u řady českých piv vyráběných největšími pivovary v rukách zahraničních společností ztrácí a z piv se stávají tzv. europiva, která se vaří všude jinde ve světě“ .

Během celodenní akce mohli postupně ve skupinkách degustační místnost navštívit a o pravidlech a složitosti degustace se dozvědět všichni návštěvníci. Stejně tak mohli absolvovat exkurze po celém pivovaru a na vlastní oči vidět, jak se klasické české pivo, charakteristické svou plností, vaří. Na podobný program se mohou všichni pivaři a pivařky těšit v druhé polovině srpna, na kdy Pivovar Litovel připravuje den otevřených dveří pro veřejnost.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání