Pivovar Litovel chystá na Velikonoce lahůdku
Velikonoční speciál se vařil už na Mikuláše
Pivní fajnšmekři budou mít další příležitost vychutnat si nevšední pivní lahůdku z produkce litovelského pivovaru. Pivovar uvařil pro velikonoční svátky další várku oblíbeného Svátečního 13° speciálu.
„Várku velikonočního speciálu jsme uvařili ještě v minulém roce. Přesně to bylo na Mikuláše 6. 12. 2005. Slad pro várku byl vyroben dokonce v polovině října minulého roku“, říká sládek litovelského pivovaru Ing. Petr Kostelecký a dodává: „Suroviny pro výrobu speciálu pečlivě vybírám již půl roku před tím, než se takové pivo pije“.
Výsledným produktem vaření je 13% mladina, která ještě ani zdaleka chuťově nepřipomíná pivo. Čeká ji ještě dlouhá cesta hlavním kvašením a zejména pak zrání v ležáckém sklepě, než se promění v tolik oblíbený mok. Takový je zákon výroby klasickými technologickými postupy, které dělají české pivo českým pivem. Speciální litovelský ležák zraje v pivovarských sklepích při teplotě 1° C minimálně 80 dnů.
„Alkohol v pivu vzniká převážně při hlavním kvašení ve spilce. Ve svátečním ležáku je ho tam kolem 6 %. Říz piva se však ladí až při dlouhém zrání v ležáckém sklepě. Zde velikonoční ležák zraje již od 14. prosince minulého roku,“ zdůraznil sklepmistr litovelského pivovaru Radovan Štábl.
Sváteční 13° velikonoční ležák bude kromě sudového piva dodáván na trh také v balení po 8 lahvích v kartonu s velikonoční tematikou a malým dárkem. Pivovar předpokládá, že pivaři v průběhu velikonočního období vypijí až 400 hl. pro ně speciálně uvařené lahůdky. Není se co divit, vždyť na vaření dohlížel samotný Mikuláš.
Speciální piva jsou vždy jedinečnými originály. Vaří je jen některé pivovary a to pokaždé v limitovaných sériích pouze několikrát do roka. Oblíbené jsou především u znalců piva, kteří si je vychutnávají při nejrůznějších svátečních příležitostech. Také etikety speciálů jsou vyhledávaným sběratelským artiklem.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |