úvod
homepage

Instalace fermentačních tanků v plzeňském pivovaru vytisknout článek

Přidáno: 15. prosince 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4013x

Stavba nových cylindro-kónických tanků pro hlavní kvašení v pivovaru Plzeň je součástí projektu zvýšení kapacity výroby piva Pilsner Urquell v návaznosti na rekonstrukci varny z let 2003-2004.

První dva z desítky obřích fermentačních tanků určených pro hlavní kvašení piva Pilsner Urquell instalovali dnes stavbaři v plzeňském pivovaru. Tanky se budou postupně během týdne umístěny v prostoru mezi varnou Pilsner Urquell a dnešním tzv. studeným blokem, tedy místem, kde probíhá kvašení a zrání piva.

Instalace tanků je součástí širšího projektu zvýšení výrobní kapacity piva Pilsner Urquell připravené pro očekávaný nárůst poptávky na zahraničních trzích. Je propojená s postupným uvedením do provozu 3. fáze rekonstrukce varny. Tato fáze nepředpokládá žádné stavební práce, jen osazení a instalaci výrobního zařízení, které umožní zvýšit kapacitu varny z 12 na 18 várek denně (tj. o 22 000 hl mladiny týdně). Celý projekt za více než 200 milionů korun by měl být dokončen v květnu 2006. Kapacita výroby Pilsner Urquell tím přesáhne 3 miliony hektolitrů ročně.

Kvašení bylo vyhodnoceno jako úzké místo ve výrobě, ostatní části (například varna nebo filtrace) jsou již dimenzovány na předpokládaný růst poptávky. Instalace 10 cylindro-kónických kvasných tanků v plzeňském pivovaru představuje unikátní projekt v rámci celé skupiny SABMiller – především díky systému uspořádání ventilů Eco-Matrix. Ventily jsou umístěny na prodloužených „nosech“ tanků a optimalizují zónu mezi prostorem samotného tanku a ventilovým blokem v jeho spodní části. Omezují se tím výtraty piva a snižuje se možnost tzv. autolýzy kvasnic (kvasnice už nemají prostor a vylučují nevhodné látky). Toto řešení příznivě ovlivní stabilní kvalitu piva.

Celkově provozuje pivovar 104 tanků pro hlavní kvašení a zrání piva: 48 na kvašení (fermentaci) a 56 na zrání (dokvašování či ležení). Tento způsob kvašení a zrání piva byl v plzeňském pivovaru postupně uváděn do provozu počátkem 90. let. Jeho použití pro výrobu piva Pilsner Urquell předcházelo několik let náročných zkoušek a degustací, při kterých ti nejzkušenější sládci dali „zelenou“ tomuto modernímu způsobu – oproti do té doby používanému kvašení a ležení v historických sklepích pivovaru.

Fakta o nových cylindro-kónických tancích v plzeňském pivovaru:

Výrobce – firma Holvrieka, Dánsko
Dodavatel technologií (ventily, potrubní rozvody) – firma Gea Tuchenhagen, Německo
Dodavatel stavby – Hochtief České Budějovice

Celkový objem 1 tanku – 3 240 hl
Plnící objem 1 tanku – 2 400 hl (cca 26 % celkového objemu tvoří prostor ponechaný pro tvorbu pěny během kvašení)
Vnitřní průměr tanku – 6 metrů
Celková výška tanku – 17 metrů
Celková váha tanku – 23 tun

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání