úvod
homepage

Sváteční speciál už zraje vytisknout článek

Přidáno: 10. listopadu 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 10101x

Pivní labužníci o Vánocích opět okusí speciální ležák z Litovle

Milovníci klasických českých piv budou mít nejen o vánočních svátcích jedinečnou příležitost vychutnat si pivní lahůdku. Litovelský Sváteční speciál, který byl poprvé uvařen v loňském roce u příležitosti 111. let založení pivovaru, už opět zraje v ležáckých sklepích.

Uvařené várky již prošly hlavním kvašením a mají za sebou už přes 50 dnů zrání v ležáckém sklepě. Ještě si zde poleží až do začátku prosince. Speciální ležák zde zraje při teplotě 1° C minimálně 80 dnů.

„Podle průběhu hlavního kvašení na spilce lze usuzovat, že speciál bude opravdovou lahůdkou,“ říká sládek pivovaru ing. Petr Kostelecký a dodává: „Při ležení se pivo čiří, získává svůj charakter a přirozeně se sytí CO2. Dále se pivo už jen filtruje a stáčí. Tak tomu velí klasická výroba poctivého piva“.



Degustátor Kamil Šlancar při odběru vzorku 13% Svátečního speciálu.

„Sváteční speciál je vlastně 13% pivo, které obsahuje kolem 6 % alkoholu. Vzhledem k jeho velikému úspěchu na trhu jsme ho opět zařadili do prodeje v zimních měsících, neboť takto silné pivo zahřeje. Jeho prodej plánujeme od prosince do května. Svátečního ležáku se vypije přes 1.600 hl. Na trh dodáme jak sudové tak i lahvové ve speciálním balení po 8 ks“, prozradil ředitel pivovaru Miroslav Koutek.

Speciální piva jsou jedinečnými originály. Pivovary je vaří v limitovaných sériích vždy pouze několikrát do roka. Oblíbené jsou především u znalců piva, kteří si je vychutnávají při svátečních příležitostech. Také etikety speciálů jsou vyhledávaným sběratelským artiklem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání