Pivovarsko-sladařské dny - – odborný seminář s dlouholetou tradicí
Nápad uspořádat setkání odborníků z pivovarského a sladařského oboru se zrodil ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze, který v květnu 1963 zorganizoval původně jednorázovou akci „Přednáškové dny k 75. výročí VÚPS“. Do Obecního domu v Praze se tehdy sjelo více než 200 účastníků a úspěch přiměl pořadatele ke zopakování akce hned následující rok. Poté myšlenka na šest let zapadla a teprve v roce 1970 uspořádalo Oborové ředitelství pivovarů a sladoven spolu s VÚPS a Českou vědecko-technickou společností seminář s názvem Pivovarsko-sladařské dny.
Až do roku 1983 byl termín i místo konání nepravidelný, akce se konala střídavě na jaře či na podzim. Počínaje desátými Pivovarsko-sladařskými dny (ve skutečnosti se seminář konal již po jedenácté) se ustálila tradice pořádat je v říjnu nebo listopadu, přičemž místem konání a spoluorganizátorem (v prvních letech neoficiálním) se stal některý z pivovarů. V osmdesátých letech a počátkem devadesátých let byl seminář zpravidla třídenní a jeho součástí byla rovněž odborná degustační soutěž piv, která je od poloviny devadesátých let pořádána mimo rámec semináře (nejprve ve spojení se Zlatým pohárem PIVEX a od roku 2001 jako oficiální soutěž Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo 200x). V roce 1991 se poprvé a naposledy ve své historii konal seminář na Slovensku. Od roku 1993 se pořádání akce ujala oficiálně trojice Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Ústav kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT Praha a pořádající pivovar.
Jednadvacáté Pivovarsko-sladařské dny nabídnou více než 30 přednášek k řadě odborných témat z oblasti jakosti surovin, např. vliv použitých odrůd ječmene a technologie sladování na činnost sladin, kvalitativní pěstitelské požadavky na sladovnický ječmen, sortimentní spotřeba chmele v českých pivovarech nebo informace o nové české odrůdě chmele. Další okruhy prezentací se týkají např. otázek obsahu prenylfalavonoidů v českých pivech, významu fytoestrogenů v pivovarských surovinách, vlivu umírněného pití piva na antioxidační kapacitu krevní plazmy atd. Na technologické otázky budou odpovídat přednášky o zkušenostech ze zprovoznění nových přetlačovaných tanků a své nové výrobky bude prezentovat hlavní sponzor akce, společnost Krones, a. s. S referátem o problematice piva na počátku 21. století vystoupí laureát Síně slávy českého pivovarství a sladařství pro rok 2005 Ing. Antonín Kratochvíle. Významnou novinkou letošních Pivovarsko-sladařských dnů je prezentace problematiky reklamy a marketingu, disciplín, které mají v současné době neustále rostoucí význam především pro pivovarství. Vystoupení se budou týkat např. role Public Relations v obchodní společnosti, významu tzv. Iniciativy zodpovědných pivovarů, průzkumu vnímání značky, rad, jak využívat nemediální technologie v externí komunikaci atd.
Hostitelským pivovarem letošních Pivovarsko-sladařských dnů, konaných ve dnech 6. a 7. října, je skupina DRINKS UNION, a. s., v Ústí nad Labem. Společnost vyrábí kromě dalších výrobků především pivo, a to značky Zlatopramen, Březňák, Jarošov, Louny a Kutná Hora. V roce 2004 činil výstav piva 935 887 hl, z toho vývoz byl téměř 25 %. Jedná se o pátého největšího výrobce piva v ČR s 4,4% podílem na trhu.
Hlavním sponzorem akce je KRONES, s. r. o., a dalšími významnými sponzory jsou SCHÄFER SUDEX, s. r. o., SLADOVNY SOUFFLET ČR, a. s., a UBC distribution, s. r. o.
Během dlouhých let existence Pivovarsko-sladařských dnů se vyvíjely i názory na jejich poslání. Několik ročníků bylo vyhlášeno jako mezinárodní, v posledních letech je však aktivní účast směrována na tuzemské odborníky a ze zahraničí přijíždí pozvaní hosté a zástupci odborného tisku. Důvodem tohoto trendu je jednak skutečnost, že předmětem jednání je zejména typ českého piva, které je z mezinárodního hlediska dost specifické, ať už výrobním postupem či vlastnostmi hotového výrobku, jednak existence Pivovarsko-sladařského semináře, který pořádá Plzeňský Prazdroj, a. s., každý sudý rok v Plzni a který je koncipován jako mezinárodní.
Pivovarsko-sladařské dny dávají již více než čtyřicet let příležitost významným pracovníkům oboru seznámit ostatní s nejnovějšími poznatky z výzkumu a praxe a jsou rovněž vynikající příležitostí k setkání bývalých spolužáků či kolegů. Letošní ročník podtrhuje i skutečnost, že partnerem akce se stalo město Ústí nad Labem a jeho primátor, Mgr. Petr Gandalovič, jednadvacáté Pivovarsko-sladařské dny zahájí.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |