úvod
homepage

Klasické pivo z Litovle se prosazuje ve světě vytisknout článek

Přidáno: 20. června 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3340x

Pivovar Litovel vyveze letos kolem patnácti procent své produkce

Patnáct procent své produkce chce v tomto roce vyvézt pivovar v Litovli. Zatímco v minulosti nebyly exportní aktivity pivovaru z pohledu celkového odbytu piva nijak zásadní, nyní se pivovar více soustředí na vývoz. Téměř 40 tisíc hektolitrů klasicky vařeného piva by letos mělo putovat na zahraniční trhy.

„Domácí trh je již nasycen a dá se předpokládat, že zde již nebude příliš prostoru pro další růst. Češi drží se svými 162 litry světové prvenství ve spotřebě piva na hlavu a víc už se toho snad ani vypít nedá. Export stále více nabývá na významu“, vysvětluje Miroslav Koutek, ředitel pivovaru a dodává: „Export mezi 10% až 20% z celkové produkce je pro pivovar ideální.“

Dochází k postupnému návratu tržních pozic na tradičních východoevropských trzích. Tento trend urychlil loňský vstup do EU. Téměř všechny východoevropské státy měly v minulosti své trhy chráněny pomocí různých dovozních bariér. Poté, co tato omezení po rozšíření EU padla, otevřely se pivovaru nové možnosti exportu k dříve tradičním odběratelům.

Ale i na západoevropských trzích realizuje litovelský pivovar stabilní a dlouhodobé obchody. Letos by měl pivovar například jenom do Londýna vyvézt až pět tisíc hektolitrů litovelské desítky a dvanáctky. Příslibem je i Švédsko, kam se po letech Litovel opět vrací.

Podle Koutka je ve světě o klasicky vařené české pivo velký zájem. Velké světové pivovary používají jiné technologické procesy a tuctových světových značek, které se sobě chuťově podobají jako vejce vejci, jsou podle něj plné regály. „Často se stává, že si nás zákazníci najdou sami. Shánějí totiž pivo, které se vyrábí klasickým technologickým způsobem, jehož základem je vaření na stupňovitost a dlouhé kvašení za studena. Takhle třeba vznikl obchod s Anglií“, říká Koutek.

„Naše exportní obchody jsou postaveny na dlouhodobých seriozních vztazích s odběrateli. Např. s odběratelem z Finska, kam dodáváme černé pivo, obchodujeme již 7 roků, přičemž zde odbyt roste každoročně o 10%“, ilustruje Koutek.

Nejvíce litovelského piva se vyváží do Anglie, Maďarska, Slovinska, Finska, Polska, Kanady, Španělska, Itálie, Dánska, Ruska nebo na Slovensko.

Pivovar Litovel loni vystavil 235 tisíc hektolitrů piva, což je o 21 tisíc hektolitrů více než v roce předešlém. Tržby přitom pivovar zvýšil o 7,3 procenta na celkových 470 milionů korun.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání