úvod
homepage

Pivovar Litovel investoval do kvality piva dalších 10 milionů korun vytisknout článek

Přidáno: 30. května 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2293x

Pět let trvající proces modernizace pivovaru je nyní završen

V závěru minulého týdne Pivovar Litovel slavnostně uvedl do provozu nová zařízení na chlazení mladiny. Na poslední stádium modernizace technologie, která představovala výměnu vířivé kádě, chladiče a čistící stanice, se pivovar připravoval dva roky. Nová technologická zařízení nyní zpřesní technologii výroby a ještě více zvýší kvalitu vyráběného piva. Investice ve výši deseti milionů korun završuje několik let probíhající modernizaci klasického výrobního postupu, který Pivovar Litovel již po staletí dodržuje.

„Celý proces technologických úprav a modernizace pivovaru probíhá už od roku 1992. V posledních pěti letech jsme modernizovali spilku, kvasničárnu a strojovnu chlazení. Nyní jsme dokončili modernizaci chlazení mladiny“, sdělil Miroslav Koutek, ředitel pivovaru.

Podle Koutka je chlazení mladiny významnou operací. Horká uvařená mladina se nejprve z varny přečerpá do vířivé kádě. Zde se z ní odstraní vysrážené kaly, a pak se čistá mladina asi po půl hodině chladí na teplotu pět až sedm stupňů celsia. Přitom se do ní za stálého provzdušňování dávkují pivovarské kvasinky. Potom se takto upravená mladina čerpá do kvasných kádí ve spilce, kde začíná hlavní kvašení.

Přestože pivovar v posledních letech výrazně investoval do modernizace technologií, klasický výrobní postup zůstává zachován. Pivo se vaří na stupňovitost, aniž by bylo posléze dořeďováno, hlavní kvasný proces probíhá delší dobu za nižších teplot v otevřených kádích (tzv. spilkách) a doba ležení, během níž pivo dokvašuje a zraje ve sklepích, se nijak nezkracuje.

„Nechceme jít cestou modernizace technologie, při které by byl změněn klasický výrobní postup, jako to udělalo mnoho velkých českých pivovarů především z ekonomických důvodů. Nesoutěžíme v počtu uvařených hektolitrů, prvořadá je pro nás kvalita“, přiblížil Koutek.

Kromě samotných investic do modernizace klasických výrobních technologií se pivovar musel vypořádat se škodami, které způsobilo loňské řádění tornáda. Pivovar byl v epicentru bouře, která mu způsobila škodu za téměř 60 milionů korun. Podle Koutka je nyní již většina škod odstraněna. „Vše se ale pojistit nedá, museli jsme proto využít i vlastní peníze určené na další rozvoj pivovaru“, řekl Koutek.

Jednou z dalších plánovaných investic litovelského pivovaru je nyní rekonstrukce laboratoře, závodní kuchyně a jídelny a obnovení muzea historie pivovarnictví.

Pivovar Litovel loni vystavil 235 tisíc hektolitrů piva, což je o 21 tisíc hektolitrů více než v roce předešlém. Tržby přitom pivovar zvýšil o 7,3 procenta na celkových 470 milionů korun.

Pivovarnická skupina, do které patří pivovary Zubr, Holba, Litovel, zaujímá na českém pivovarnickém trhu čtvrté místo za Plzeňským Prazdrojem, Pivovary Staropramen a Budějovickým Budvarem. Skupina je v držení výhradně českých vlastníků. Pivovary Zubr, Holba a Litovel loni vystavily téměř jeden milion hektolitrů piva a na českém trhu jim patří zhruba šestiprocentní podíl. Většinu své produkce prodávají především na Moravě a ve východních Čechách. Zhruba deset procent své produkce pivovary vyváží na zahraniční trhy.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání