úvod
homepage

Pivovarská univerzita vytisknout článek

Přidáno: 15. února 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5215x

Mimořádný seminář ve Velkém Březně

Ve čtvrtek 10. února proběhl v pivovaru Březňák ve Velkém Březně mimořádný seminář oblíbeného školícího a vzdělávacího programu Pivovarská univerzita. Mimořádný jednodenní seminář byl určen pracovníkům místních sdělovacích prostředků, kteří se tak mohli seznámit s historií pivovarnictví a s tradiční technologií výroby piva.

Vše začalo exkurzí v pivovaru spojenou s ochutnávkou nefiltrovaného kvasnicového Březňáku. Účastníky mimořádného semináře pivovarem provázela sládková Jana Rostová, která se svému řemeslu věnuje již čtyřicet let. Přestože ženy vařily pivo dříve než muži, povolání sládkové je dnes u žen ojedinělé. V celé republice jsou pouze tři.

Po exkurzi v pivovaru seznámil historik Petr Žižkovský všechny seminaristy s historií pivovarnictví a pivovarů na Ústecku. Následovala přednáška sládka Stanislava Štastného o technologii klasické výroby piva a o správném skladování, ošetřování, chlazení, točení piva a o sanitaci.

Součástí mimořádného semináře byl i zkušební test podobný tomu, který podstupují účastníci řádných kurzů. Všichni zúčastnění novináři testem prošli a absolvovali. Na závěr byly všem absolventům mimořádného semináře uděleny certifikáty osvědčující jejich základní znalosti z pivovarnického řemesla.

Kromě nefiltrovaného velkobřezenského piva, podávaného po celou dobu mimořádného semináře, nechybělo ani občerstvení v podobě staročeské zabíjačky.

Projekt pod názvem Pivovarská univerzita pořádá skupina Drinks Union, sdružující pivovary v Krásném Březně, ve Velkém Březně, v Lounech a v Kutné Hoře. Školící a vzdělávací projekt má za cíl zvyšovat znalosti, odbornost a profesionalitu českých hostinských.

„Vždycky platilo a bude platit, že sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá. Čepované pivo potřebuje tu nejlepší péči, aby dosahovalo stejné kvality, jako když po náročné profesionální práci našich sládků opouští ležácké sklepy. Pivo pro hostinské nemůže být jenom pouhým zbožím, které nakoupí a pak ho prodají“, uvedl již v minulosti Milan Hagan, generální ředitel Drinks Union.

V roce 2004 proběhla Pivovarská univerzita celkem desetkrát. Z toho pětkrát v Ústí nad Labem, třikrát v Kutné Hoře a dvakrát v Lounech. Pokaždé se jí zúčastnilo patnáct zákazníků Drinks Union. Každý účastník si mohl navíc vzít s sebou jednoho dalšího účastníka (např. výčepního, číšníka, kuchaře, ale i třeba štamgasta).

Plánují se i další mimořádné semináře pro pracovníky sdělovacích prostředků v ostatních pivovarech sdružených ve skupině Drinks Union.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání