úvod
homepage

Plzeňská sladovna vyrobila 1 000 000 tun sladu od svého založení vytisknout článek

Přidáno: 11. února 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4585x

Vybojovaná u socialistických plánovačů koncem 80. let, je dnes plzeňská pivovarská sladovna největší v republice.

Miliontou tunu sladu vyrobenou od začátku provozu na sladovně plzeňského pivovaru předali dnes sladovníci kolegům z výroby. Za přítomnosti vrchního sládka Václava Berky a pamětníků výstavby sladovny putovala jubilejní „hromada“ sladu, připraveného v dokonalé kvalitě, do sladových sil na rekonstruované varně Pilsner Urquell. Po nezbytném zpracování bude základem příští várky oblíbeného ležáku.

Se současnými 51 zaměstnanci vyrobí plzeňská sladovna 86 000 tun sladu ročně, což ji řadí na první místo v České republice. Díky takto výkonné sladovně je plzeňský pivovar plně soběstačný ve spotřebě sladu – základní suroviny pro výrobu piva.

Celkem za 16 let existence moderní sladovny v plzeňském pivovaru (nazývané Sladovna Prazdroj) bylo na výrobu sladu spotřebováno 1 250 000 tun ječmene a také 6 667 200 m3 vody. Pro výrobu piva odebírá pivovar ječmen nejvyšší kvality přímo od vybraných pěstitelů z Čech, Moravy a Slovenska, se kterými má dlouhodobé vzájemně výhodné vztahy. Klíčová je spolupráce se šlechtiteli nových odrůd sladovnického ječmene, protože výroba piva vyžaduje ječmen speciální kvality a určitých vlastností. Osetá plocha pro vyrobení milionu tun sladu by při výnosu 5 t/ha tvořila 420 000 hektarů.

Od roku 1989, kdy sladovna zahájila provoz, přijelo do Plzně 42 000 kamionů ječmene (1 auto 30 tun) a 25 000 vagónů (1 vagón 50 tun). Pokud bychom tyto dopravní prostředky vyrovnali vedle sebe, zabraly by 500 km silnice a více než 150 km železnic. Dnes se veškerý ječmen do sladovny dopravuje kamiony. Roční spotřeba ječmene v Plzni je pak více než 100 tisíc tun.

Novou sladovnu, která by nahradila čtyři původní provozy (Prazdroj I, Prazdroj II, Prior a Gambrinus), doslova vybojovalo u socialistických plánovačů v 70. a 80. letech tehdejší vedení pivovaru v čele s ing. Ivo Hlaváčkem. Od vypracování investičního záměru v roce 1976 do zahájení výroby koncem roku 1988 uplynulo dlouhých 12 let, z nichž více než 4 roky trvala samotná stavba. Kapacita 50 000 tun sladu z konce 80. let se dnes zvýšila téměř dvojnásobně, zatímco efektivita výroby skoro čtyřnásobně: 463 t. na jednoho zaměstnance v roce 1989 oproti 1666 t. dnes.

Během posledních čtyř let investoval Plzeňský Prazdroj do modernizace výrobního zařízení, do optimalizace energetické i surovinové náročnosti, do zajištění bezpečnosti výroby i provozu a do zlepšení pracovních podmínek na sladovně více než 53 milionů korun.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání