úvod
homepage

Degustátor roku podruhé z Radegastu vytisknout článek

Přidáno: 11. února 2005  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2523x

Nošovice, 9.2.2005 - Nejlepší degustátoři všech značek Plzeňského Prazdroje celý rok soutěžili o toho nejlepšího. „Nejpřesnější chuťové buňky“ prokázal sedmadvacetiletý vedoucí spilky pivovaru Radegast Martin Gajdáček a nechal tak za sebou i zkušenější kolegy. Minulý vítěz, sládek pivovaru Radegast, Petr Kwaczek, se letos umístil jako druhý. Nejlepší degustátoři jsou tak i ve druhém ročníku z Nošovic. Úkolem degustátorů je vyhodnotit celkem 25 senzorických vlastností piva ze všech značek vyráběných Plzeňským Prazdrojem, včetně licenčních piv, tedy cca 20 značek.

Degustace probíhají každý měsíc. Na konci roku se měsíční výsledky vyhodnotí a vzejde z nich nejúspěšnější degustátor. „Degustace probíhá z anonymních vzorků, u kterých musíme určit o jakou značku piva se jedná a správně rozpoznat a očíslovat její senzorické vlastnosti tak, abychom se shodli s předepsaným profilem piva. Všichni degustátoři jsou špičkoví a síly jsou poměrně vyrovnané“, vysvětluje průběh degustací Martin Gajdáček.

Cílem měsíčních degustací však není zvolení degustátora roku, ale posuzování a kontrola senzorické kvality piva. Odborníci všech značek Plzeňského Prazdroje na těchto panelových degustacích posuzují, zda se předepsané parametry dané značky shodují se skutečností. „Je to vlastně kontrola senzorické kvality piva, kterou za člověka neudělá žádná technologie, ale je úkolem pro profesionálně vytrénované chuťové buňky degustátora“, dodává Martin Gajdáček.

Degustuje se vše od vstupních surovin až po konečný produkt a kromě chutí a vůně se posuzuje celá řada dalších vlastností. Výsledný produkt je tak kombinací kvalitních surovin, špičkové technologie, nastavení parametrů procesu a hlavně lidských zkušeností a umu, který korunují právě degustátoři. V pivovaru Radegast je patnáct degustátorů a ti prochází třikrát týdně degustační zkouškou. „Degustační zkouška probíhá tak, že do některých vzorků jsou nám přimíchány v nepatrném množství příměsi a my je musíme odhalit a identifikovat. Každá šarže piva, která opouští pivovar se testuje. Dá se říct, že bez schválení degustátora neopustí brány pivovaru ani litr piva“, uzavírá vedoucí spilky pivovaru Radegast.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání