úvod
homepage

Novinka z Pivovarského domu - Quinoa beer vytisknout článek

Přidáno: 16. června 2007  •  Autor: Pivo Praha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 16498x

V měsíci květnu vyrobil minipivovar v Pivovarském domě další z pivních rarit – pivo surogované jihoamerickou plodinou, která se nazývá Quinoa.

Podnět k tomuto pokusu byl dán panem Ing. Wilmerem Castilou, který chtěl vyzkoušet možné další využití této plodiny a zároveň uvařit pivo na bolívijský večer pořádaný 28.6. v Latino dance klubu Tropison v OD Kotva.

S výsledkem našeho pokusu se budete mít možnost seznámit na tomto večeru nebo v červenci v Pivovarském klubu Karlín

Pro ty, kteří stejně jako já o této plodině dosud nic nevěděli, přikládáme pár informací.

Quinoa se v Evropě představuje jako alternativní plodina v posledních letech, ale je to nenáročná a odolná vysokohorská plodina s téměř 6 tisíc let dlouhou tradicí. Představovala od nepaměti hlavní složku potravy obyvatel andské oblasti Jižní Ameriky. Název v dnešní podobě pochází ze spojení španělského hláskování kečuánského jména. Rostlina byla také domorodými obyvateli hojně využívána k posvátným náboženským obřadům. Například Inkové, kteří dodržovali rituál posvěcení pole před prvním sázením v sezóně, používali k tomuto účelu zrnka quinoe a náčiní ze zlata.

V Čechách je známá jako merlík chilský (Chenopodium quinoa Willd.) hlavně z botanických zahrad již více než 100 let a pravděpodobně se také pokusně vysévala. Jejímu většímu rozšíření však konkurovaly výnosnější obilniny.

Merlík se pěstuje hlavně v oblastech pohoří And a je schopná růst ve výškách nad čtyři tisíce metrů nad mořem. Sází se na přelomu září a října na pole pohnojená lamím trusem. Proti mrazu se zakrývá suchou trávou, která se zatíží kameny a proti větru ji brání jakési ohrádky, též postavené z kamenů. První výhonky můžeme spatřit již v listopadu.

V březnu už rostlina obvykle dosahuje výšky zhruba 180 cm a v dubnu se začíná vybarvovat do červena. Sklizeň rozlehlých nachových polí začíná v květnu, kdy se klasy suší, vymlacují a oddělují se zrna od plev.

Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.

K výrobě piva bylo použito 30 % surogace a typ piva je světlý ležák.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání