úvod
homepage

Pivovar Velké Popovice oslavil své 130. výročí rekordním výstavem vytisknout článek

Přidáno: 14. prosince 2004  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2256x

STRATEGICKÉ INVESTICE PŘISPĚJÍ K DALŠÍMU ROZVOJI TRADIČNÍHO VÝROBCE PIVA

Velké Popovice, 14. 12. 2004 – Výroba piva ve středočeském pivovaru Velké Popovice přesáhla letos hranici 1 200 000 hektolitrů. Tento úspěch přichází přesně po 130 letech od založení pivovaru. První várka 60 hektolitrů piva byla ve Velkých Popovicích uvařena 15. prosince roku 1874. Stabilní růst produkce při dodržení nejpřísnějších standardů kvality je odrazem rostoucí poptávky po velkopopovickém pivě: značka Velkopopovický Kozel patří mezi nejpopulárnější doma i v zahraničí.

Jaroslav Gubiš, manažer pivovaru Velké Popovice, říká: „V minulých letech jsme investovali 120 milionů korun do dalšího zvýšení kapacity, o půl milionu hektolitrů ročně. Vybudovali jsme – poprvé v historii pivovaru - cylindro-kónické tanky pro kvašení, nové systémy pro přípravu kvasnic a nová zařízení pro šrotování sladu a pro chlazení mladiny. Čekají nás nové investice v řádu stamilionů korun. Zajistí další nárůst celkové kapacity pivovaru, povedou ke zkvalitnění výroby a k tomu, aby splňovala nejpřísnější ekologické požadavky. Zásadní rekonstrukce čistírny odpadních vod za 60 milionů korun už začala. V příštích letech plánujeme zvýšit výkon varny z 10 na 12 várek denně, nárůst kapacit kvašení a ležení piva i flexibility stáčení. Nezapomínáme ani na zaměstnance a na návštěvníky pivovaru. Postavíme centrální šatnu se sociálním zařízením a nádvoří pivovaru proměníme na jaře v malý park.“

Ideální poloha z hlediska distribuce piva po celé ČR i v Evropě, stejně jako rostoucí popularita značky Velkopopovický Kozel předurčují další vývoj pivovaru Velké Popovice. Generální ředitel Plzeňského Prazdroje Steve Woodward zdůrazňuje: „Pivovarnická skupina SABMiller, do které pivovar patří, stále více pohlíží na Velkopopovického Kozla jako na značku se skutečně mezinárodním potenciálem. Důkazem toho je mimořádně úspěšná licenční výroba na Slovensku a v Rusku a také rostoucí export značky.“

Poznámky:

Pivovar ve Velkých Popovicích založil na svém panství baron František Ringhoffer, jeden z největších českých podnikatelů období průmyslové revoluce. V souladu s podnikatelskou filozofií zakladatele pivovar dynamicky rostl, výrazně modernizoval výrobu a v době 1. republiky patřil mezi tři největší v Československu. 

Pivovar Velké Popovice je dnes součástí akciové společnosti Plzeňský Prazdroj. Pivovar patří k důležitým zaměstnavatelům v regionu – včetně obchodně distribučního centra a skladů zaměstnává 260 lidí. S obcí Velké Popovice aktivně spolupracuje při realizaci sociálních, vzdělávacích, kulturních a sportovních projektů. Velkou popularitu získal tradiční červnový Den Kozla, který každoročně přiláká do pivovaru tisíce návštěvníků. 

Značka Velkopopovický Kozel, nosný produkt velkopopovického pivovaru, se těší velké oblibě. Podle posledních marketingových průzkumů patří mezi tři nejznámější pivní značky v ČR. Letošní rok byl pro Velkopopovického Kozla mimořádně úspěšný – získal celkem šest ocenění v domácích i mezinárodních soutěžích: zlato a stříbro na Světovém pivním poháru v USA v kategorii světlých piv českého typu, zlato v kategorii tmavých piv na Mezinárodním pivním mistrovství Austrálie, bronz v kategoriích ležáků i světlých výčepních piv v odborné soutěži České pivo roku. Velkopopovický Kozel Černý je nositelem titulu Tmavé pivo roku 2004.

1) Výroba piva v pivovaru Velké Popovice – statistický přehled:

1999 …………….642 552 hl

2000 …………... 748 733 hl

2001 .................... 939 819 hl

2002 …………… 1 115 292 hl

2003……………..1 085 660 hl

2004……………..1 240 000 hl

2) Přehled investic v letech 1999-2004 (zaměřeno na zlepšení kvality, úspory energie a nákladů, na zvýšení ekologických standardů výroby):

1999 - instalace tunelového pasteru pro lahvové pivo

2000 - rekonstrukce a navyšování kapacity v úseku teplovodního hospodářství a chlazení

2001 - rekonstrukce scezovací kádě a rmuto-vystírací pánve

2001 – zahájení provozu nového vlastního vrtu na dodávku pitné vody

2001 – zařízení na úpravu vody pro lahvárenskou myčku

2002 – získání certifikátu ISO 9002

2002 - modernizace propagační stanice (příprava kvasnic)

2002 - zavedení nepřetržitého provozu

2003 – instalace zásobníku vody na 108 m3

2003 – nový šrotovník sladu

2003 – výměna mladinového kotle – třetí a poslední fáze úpravy varny

2004 – získání certifikace ISO 9001 a ISO 14001

2004 – výstavba cylindro-kónických tanků, nových kapacit pro přípravu kvasnic a pro chlazení mladiny

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání