úvod
homepage

Zpracování chmele vytisknout článek

Přidáno: 20. října 2004  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7443x

Zhruba dvě třetiny chmele, který se vypěstuje v ČR, se skladuje v třináctipatrové budově v Žatci. Zde se také naprostá většina chmele zpracovává do granulované formy. Vše se odehrává v podniku Chmelařství, družstvo Žatec. Odtud je zpracovaný a zabalený nejkvalitnější český chmel dodáván do jednotlivých pivovarů po celém světě.

Jak probíhá celý proces zpracování chmele, jsme se zeptali Ing. Jaroslava Urbana, ředitele závodu ŽATECKÝ CHMEL.

Naše sezóna začíná okamžikem sklizení chmele a trvá podle velikosti úrody až do počátku léta.

Poté, co pěstitelé sklidí chmel, usuší ho na vlhkost okolo 7 procent. Poté ho zabalí a dopraví ho k nám do skladu chmele. Chmel je balen buď ve velkých žokách nebo v menších hranolech. Na těchto žokách a hranolech je označen pěstitel, chmelařská oblast, odrůda chmele, ročník a číslo žoku nebo hranolu.

Následně chmel uskladníme buď v běžných skladech, nebo v klimatizovaném skladu. Od letošního roku máme k dispozici nový klimatizovaný sklad s celkovou kapacitou 1200 tun chmele. Výstavba tohoto skladu nás stála 33 milionů korun. V klimatizovaném skladu chmel pomaleji stárne a lépe si uchovává látky důležité pro výrobu piva.

Pro naše zákazníky děláme rozbory chmele. Z každé partie odebereme vzorky a provedeme odborné analýzy. Nejprve analyzujeme vlhkost. Jestliže není chmel patřičně vysušen, buď ho zde dosušíme, nebo si ho musí dosušit sami pěstitelé. Dále analyzujeme například příměsi a obsah alfa-hořkých látek. Podle požadavků jednotlivých pivovarů namícháme chmel tak, aby odpovídal jejich potřebám.

Chmel buď lisujeme, nebo ho granulujeme. Nevyrábíme z českého chmele extrakt. Vzhledem k vývoji v pivovarském průmyslu, kdy stále více pivovarů z ekonomických důvodů vaří piva z chmelového extraktu, jsme přemýšleli o tom, že bychom postavili kapacitu na jeho výrobu, ale nevyplatilo by se to. Když jsme zkusili vyrobit z českého chmele extrakt, všichni o něj měli zájem, říkali, jak je kvalitní, jak skvěle voní, ale obchodní jednání vždycky skončila na ceně. Chmelový extrakt se vyrábí v zahraničí z jiných odrůd chmele, které jsou k tomu svým složením vhodnější. Český chmel je mimořádně kvalitní a není vhodný pro výrobu levného extraktu.

Naprostou většinu chmele granulujeme. Lisovaný chmel od nás odebírá pouze jediný pivovar, a proto přes devadesát procent chmele granulujme. Vyrábíme granule typu 45 a 90. Celý technologický proces je řízen a kontrolován počítači.

Granulovaný chmel následně balíme do fólií, které plníme inertními plyny. Velikost sáčků s granulemi záleží na konkrétní poptávce jednotlivých pivovarů podle toho, kolik chmele dávkují, vždy tak, aby jeden celý sáček odpovídal jedné jejich dávce. Sáčky balíme do krabic a na palety. Palety s granulovaným chmelem uskladníme v našich prostorách.

Pak už jenom čekáme na příkaz pivovarů, kdy a kolik granulovaného chmele pro ně máme vyexpedovat.

Největšími odběrateli českého chmele jsou japonské pivovary. Mezi naše odběratele patři i několik českých pivovarů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání