úvod
homepage

Restaurace Pod kaštany čepuje Velkopopovického Kozla rovných 100 let! vytisknout článek

Přidáno: 27. září 2004  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3574x

Senohraby, malebná obec s několika sty obyvateli, je dobře známá v širším okolí Prahy jako oblíbené výletní místo i jako středisko mnoha regionálních aktivit. Kdo do této středočeské obce zavítá vlakem, nemůže minout přímo naproti nádraží klidnou hospůdku se zahrádkou ve stínu stromů. Restaurace Pod kaštany ale není jen ledajaká vesnická hospoda. Může se pyšnit jedinečnou raritou: Velkopopovického Kozla zde totiž čepují neuvěřitelných 100 let.

Významné výročí v restauraci Pod kaštany náležitě oslavili. Zlatý mok tekl proudem a hosté se výborně bavili nejen u piva, ale také při atrakcích, které pro ně připravil Velkopopovický Kozel. Majitel restaurace Pod kaštany Miroslav Zita říká: „Kozel prostě k naší hospodě patří. Je to jedinečné pivo, na které nedám dopustit.“ A jeho hosté stejný názor sdílejí už celé jedno století. „Kromě místních je hospůdka vyhledávaná také turisty. Přijedou vlakem, příjemně si u piva odpočinou a pokračují dál k Sázavě,“ říká místostarosta Senohrab Jan Beneš. V restauraci čepují světlou velkopopovickou desítku. Oblíbenou pochoutkou k pivečku jsou pečená kolena, která se tradičně připravují každý pátek.

Velkopopovického Kozla začal před sto lety čepovat zakladatel hospody František Hanzl. V té době se velkopopovický pivovar posunul z 22. příčky žebříčku českých pivovarů na třetí místo a Velkopopovický Kozel se stal vyhlášeným pivem. Při vymýšlení příběhů o kocourovi Mikešovi jím hasil žízeň i Josef Lada. Dnes pivovar vyrábí přes milion hektolitrů piva, což je desetkrát více než před sto lety.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání