úvod
homepage

Budějovický Budvar definitivně ubránil ve Velké Británii ochrannou známku BUD vytisknout článek

Přidáno: 6. března 2003  •  Autor:
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 27012x
Sněmovna lordů definitivně potvrdila práva Budějovického Budvaru k ochranné známce BUD ve Velké Británii. Právní výbor Sněmovny lordů nenalezl žádný důvod se předchozím verdiktem britského Odvolacího soudu (Court of Appeal) zabývat. Ten na podzim loňského roku zamítl návrh společnosti Anheuser-Busch (AB) požadující výmaz ochranných známek Budějovického Budvaru. Jedná se o další velmi zásadní soudní neúspěch amerického pivovaru Anheuser-Busch na jednom z nejrozvinutějších pivních trhů v Evropě.

"Velká Británie je po Německu naším druhým nejdůležitějším exportním trhem, z toho důvodu jsme potěšeni, že naše obchodní pozice na tomto tradičním pivním trhu byla posílena," sdělil ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček a dodal: "Velká Británie je zároveň jedním z trhů, kde jsme byli společností Anheuser-Busch soudně napadeni již v roce 1979, a to kvůli ochranné známce Budweiser. V roce 1984 Court of Appeal rozhodl, že práva ke známce Budweiser náleží jak společnosti Anheuser-Busch, tak Budějovickému Budvaru."

Znovu se společnost Anheuser-Busch snažila zastavit úspěšné fungování Budějovického Budvaru na trhu ve Velké Británii v roce 1998 a to prostřednictvím dalšího soudního útoku namířeného proti tehdejšímu importérovi Budějovického Budvaru. Tento útok byl veden kvůli marketingové kampani, která byla postavena na tématu tzv. "4 lekcí z originality". Jedná se o citace ze soudních archivů Spojených států amerických, které obsahují vyjádření Adolpha Busche k důvodům, které společnost Anheuser-Busch vedly k tomu, že začala označovat své pivo Budweiser. Některé citace Adolpha Busche ze soudního líčení před Obvodním soudem v New Yorku z roku 1894 zní: "Nápad byl jednoduchý - vyrábět pivo stejné kvality, barvy a chuti, jakou má pivo vyráběné v Budějovicích nebo v Čechách," nebo "Pivo Budweiser se vaří podle receptur českého piva Budweiser." Ani tento soudní útok společnosti AB ve Velké Británii nebyl úspěšný a v roce 1999 Magistrátní soud v Londýně rozhodl ve prospěch importéra Budějovického Budvaru.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. V současné době brání své obchodní pozice a práva k ochranným známkám před soudními útoky společnosti Anheuser-Busch ve více než 40 soudních sporech a dalších více než 40 správních řízení před patentovými úřady.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání