úvod
homepage

Prohráli jsme bitvu, ne však válku vytisknout článek

Přidáno: 31. října 2006  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 5283x

Již jsem byl takřka odhodlán ukončit svou osvětově-publikační aktivitu na tomto serveru, ale poslední neradostné události a poťouchlá výzva k reakci mě přiměly k vyjádření jasného stanoviska. Přátelé, kultovní sdružení PODTEXT stále žije!

Osrdečníky všech evropských konzumentů etanolu ještě před nedávnem vibrovaly podivným mrazením – předtucha radikálního omezení přístupnosti jejich drogy dostávala až příliš reálné obrysy. To vše díky aktivitám čestného člena kultovního sdružení PODTEXT, eurokomisaře Markose Kyprianou.

Připomeňme si, o co šlo. Objevily se jisté návrhy na úpravu evropské legislativy ohledně prodeje alkoholu. Zvýšení spotřebních daní, regulace reklamy, omezení dostupnosti a varovné nápisy. Přitom z našeho pohledu se jedná o návrhy ještě vcelku umírněné. Vždyť spotřební daně na alkohol jsou u nás směšně nízké, což lze omluvit snad jen snahou státu příliš neparticipovat na zavrženíhodném obchodu s lidským neštěstím. K reklamě na alkohol zaujímá sdružení PODTEXT rovněž mnohem ostřejší stanovisko, viz například zde. Na varovných nápisech je podivné snad jen to, že už dávno nezabírají většinu etikety. A co se týká omezení dostupnosti, tak specializované licencované obchody považujeme jen za první nezbytný krok.

I výše zmíněné návrhy však připadají být konzumentům a zejména výrobcům alkoholu nesmyslně radikální. Okamžitě se tedy mobilizovali a pod rouškou jakýchsi práv spotřebitelů a na základě účelově vykonstruovaných údajných kulturních odlišností mezi jednotlivými evropskými národy spustili nechutný povyk. A protentokrát tito zpátečníci oslavili drobné vítězství – omezovat se zatím nebude. Což se nám snaží podat jako „vítězství zdravého rozumu“.

Jenže, dětinští konzumenti, milí lihobaroni a vážené pivovárečné pijavice – řvěte si, jak chcete a pokoušejte se ještě alespoň na chvíli setrvat v temných dobách alkoholového dávnověku. Pokud se však ještě dokážete rozhlédnout kolem sebe, musíte spatřit neúprosnou pravdu. A ta pravda je následující – jste odsouzeni ke stejnému osudu, jako dodělávající tabákový průmysl! Naši pravnukové jen stěží uvěří, že kdysi u nás bývalo na každém rohu zařízení zvané „hospoda“, kde každému za směšný peníz zcela legálně aplikovali tolik piva, na kolik se dotyčný zrovna cítil.

Dozvuky proalkoholového lobbingu samozřejmě pronikly i na tyto politováníhodné stránky. Nikterak překvapivě se ozvalo obskurní Sdružení přátel piva, prodloužená to mediální pracka českých továren na pivo. Nejprve bití na poplach, poté velkohubé oslavy domnělého vítězství zdravého rozumu. Jeden z jeho vysoce postavených funkcionářů, Zdeněk Štastný, si neodpustil zlomyslný dloubanec do jistého brněnského sdružení (o něm třeba někdy příště) a zejména pak do mne:

V Brně určitě bude viset alespoň jedna černá vlajka na znamení velkého zklamání a rozčarování. Viďte pane Berko... A co občanské sdružení Podtext Jirko? Nehodláš napsat nějakou ostrou nótu do Belgie?
- Jen si rýpni, Zdeňku, kdysi snad kamaráde… Ale pokud se dnes vývoj správným směrem malinko přibrzdil, zítra může být všechno jinak. Co, „může být“, bude! Já však, na rozdíl od tebe, projevím dostatek charakteru a nebudu se ti vysmívat, až budeš stát ve frontě před licencovanou lékárnou a budeš doufat, že na tebe před zavírací hodinou přijde řada, aby sis vyzvednul svůj týdenní příděl tří litrů přípravku Gambrinus®

Jiří Kaňa
Vrchní propagandista, mozek a orgán kultovního sdružení PODTEXT

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 01.11.2006 16:58 Komentovat
další prohraná bitva! Tomáš Erlich01.11.2006 16:58
No řekl bych, že na "bitevním poli" začíná zdravý rozum vítězit i jinde... No prostě...
Jen do nich a houšť Roman Holoubek01.11.2006 10:54
Jirko, perfektně vytříbený protialkoholový proslov. Jen do těch alkoholů a jiných...
:-)))))) Standa Jakoubek01.11.2006 07:39
skvěle jsem se pobavil, hnedka mi to přivodilo po ránu v rachotě úsměv na líci (a...
Jo, pomsta bude... :o) Zdenda Šťastný31.10.2006 22:20
...přesně jak psal Tomáš. A nebude jen hořká, však víš, že v rámci domácího...
super Njorloj31.10.2006 09:36
Hned je cloveku lepe, kdyz vi, ze proti tem ochlastum nekdo pozvedne prapor revoluce :-) :-) :-)
pivní poprava Tomáš Erlich31.10.2006 08:44
Milý Jirko! Sdružení přátel piva se původně rozhodlo odsoudit tě za tvé aktivity k...
A něco pro redakci: Colega31.10.2006 06:45
Ještě diskuse ve fóru by potřebovala zabezpečit - takhle se tam člověk dovídá, že "za...
:-)))))))))))))) Colega31.10.2006 06:40
"... a na základě účelově vykonstruovaných údajných kulturních odlišností mezi...
Vyhledávání