úvod
homepage

Petice proti návrhům EK - dočasný epilog vytisknout článek

Přidáno: 26. října 2006  •  Autor: Tomáš Erlich
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,2 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 3645x

Je to přesně týden, co jsem na stránkách Světu pivA (ZDE ) avizoval jednání Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitelů ( DG SANCO´s ) a jeho záměry.

Jednání skončilo a vydaný dokument naštěstí nic ze svých původních záměrů neobsahuje a spokojuje se pouze se všeobecnými doporučeními, převážně pak spojené s reklamou ( vytvoření kodexu alkoholové reklamy ). Ten mimochodem u nás už delší dobu funguje a přišla s ním v roce 2004 iniciativa převážně velkých pivovarů.

Dalo by se tedy říct, zdravý rozum zvítězil a nesmyslná omezení svobodné volby občanů se tak odkládají na neurčito. Otázka je na jak dlouho, protože někteří "extremističtí" bojovníci proti všemu a všem se jistě jen tak nevzdají. Šlo tak možná spíše jen o jakousi zkoušku a reakci kterou to vyvolá. Již se "těším", až bude příště Evropská komise zase řešit výstražné etikety o škodlivosti pití alkoholu (aniž rozlišuje střídmé a nadměrné pití - což je dosti zásadní rozdíl, zvláště proti cigaretám, neboť jistě nikdo ještě neslyšel že by dvě cigarety denně - na rozdíl od dvou piv - byly zdravé ) půjde dál a bude chtít tak varovně značit špekáčky, slaninu, smažené brambůrky, vajíčka apod. Představa, kde to pak může skončit, je docela až komická.

V reakci na vydaný dokument, pan Rodolphe de Looz- Corswar, generální tajemník Asociace evropských pivovarů, která sdružuje 23 jednotlivých národních svazů ( u nás Český svaz pivovarů a sladoven ), vyjádřil uspokojení a zdůraznil, že evropské pivovary jsou zapojeny do celé řady aktivit a kampaní, vychovávajících své konzumenty ke střídmému a nikoliv nadměrnému pití, což je mimochodem v řadě ohledů již dlouhodobá praxe.

Při té příležitosti si ani čistě teoreticky nedovedu představit, jak ohromné nejen politické zemětřesení by způsobilo prosazování původních návrhů do praxe, zvláště pak v určitých regionech. V tomto smyslu snad můžeme zůstat jistými optimisty i do budoucna.

Co mne však zaujalo, je prezentace konečného výsledku ( vydaného dokumentu ) v některých médiích. Zde se totiž nemluví o vítězství zdravém rozumu, svobody apod., ale pouze o vítězství pivovarnických a lihovarnických lobby. Můžeme jen spekulovat, proč tomu tak je. Je samozřejmé, že všechny složky tohoto odvětví průmyslu lobovaly proti návrhům, které komise hodlala představit. Ale v tomto případě nešlo jen o případné zisky či ztráty jednotlivých pivovarů, šlo o svobodu nás všech a tak se také musí tento výsledek prezentovat. Věřím, že každý soudný člověk, aniž by měl jakýkoliv vztah k výrobcům alkoholických nápojů, to takto chápe a podporuje to.

Má osobní podpora ( a věřím, že jistě i většiny z Vás ) není zapříčiněna pouze tím, že se jedná o alkoholické nápoje, zvláště pak že jde pro nás i o nápoj nejoblíbenější, ale jde mi o náhled na svět okolo nás, bez nesmyslných omezení, vyhlášek, nevyžádaných dokumentů apod. A bude-li chtít jednoho dne EK třeba výstražně značit již zmíněné špekáčky a bude-li mi je chtít zase o něco víc zdanit a prodávat mi je třeba jen mezi třetí a čtvrtou hodinou odpolední, rozhodně se ozvu stejně jako nyní.

A jak jste na tom Vy čtenáři? Budu rád za případnou diskuzi. A s nadsázkou. Postavíte se za "špekáčky" stejně jako za pivo? :o) A je pro Vás rozhodnutí EK rozumné a pochopitelné, či je to vítězství lihovarnických lobby nechtějících přijít o své zisky? A vůbec, kde si myslíte že lidé rozumněji konzumují alkoholické nápoje. Ve Švédsku nebo třeba v Belgii?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 01.11.2006 15:36 Komentovat
Za buřty ne! Zbyněk Holan01.11.2006 15:36
Konkrétně za buřty bych se nepostavil, ..... pivo je pro mě něco úplně jiného! Také sice...
Pije jak Dán... Martin Borský30.10.2006 17:59
Před časem jsem při návštěvě Dánska na jeho severním pobřeží v malebné přímořské...
V Brně určitě bude viset... Zdenda Šťastný26.10.2006 18:44
... alespoň jedna černá vlajka na znamení velkého zklamání a rozčarování. Viďte pane...
Vyhledávání