úvod
homepage

Objevte Ameriku vytisknout článek

Přidáno: 10. října 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 4607x

Takto jednoduše se dá nazvat nový seriál článků, který pro vás připravujeme. Objevování Ameriky, jednak doslovně, také ale opisně, jednoduše proto, že americké pivo a pivovarnictví za to stojí.

Mnozí se nejspíš podiví, proč zrovna Spojené státy a tamní pivovarnictví bychom na našem serveru měli velebit. Důvod je jednoduchý – místní pivní kultura a pivovarnictví jako takové udělaly za velice krátký čas, rozuměj tři desetiletí, největší pokrok kupředu ze všech vyspělých pivním zemí. Z necelých 40 pivovarů a ubohé nabídky „obarvené vody“ konce let 70tých až k nejpestřejší přehlídce pivních stylů a vybrané pivní gastronomii současnosti.

Pravda, polovinu trhu pořád drží ve své moci gigant Anheuser-Bush se svými pivy Budweisser a Bud Light, ale tzv. „craft breweries“, které pivní revoluci ve třech vlnách šířily a stále šíří, mají již nezanedbatelných deset procent trhu. A pokud zavítáte do státu Oregon na západním pobřeží USA, zde mají tyto povětšinou menší pivovary až třetinu trhu.

Jak jsem již uvedl v anotaci článku, objevování amerického pivního trhu stojí za to. A nejlepší způsob jak začít je navštívit největší americký pivní festival, který se každoročně koná na přelomu září a října v Denveru, v Coloradu. Největší co do počtu návštěvníků sice tento festival není, je i jeden navštěvovanější v Portlandu v červenci, ale co do počtu přihlášených pivovarů a piv je to rozhodně přeborník. Na 1 600 piv a skoro 400 pivovarů rozdělených podle regionů USA je přehlídka, na které vám tři dny, po které se festival pořádá, rozhodně stačit nebudou. Mě se poštěstilo tento festival navštívit podruhé, proto si dovolím se podělit s vámi o své zážitky.

Denver je město, které mě uchvátilo. Svojí polohou cca 1 600 metrů nad hladinou moře si získalo přezdívku „Mile high city“ a člověk by očekával, že koncem září je dobré si přibalit do kufru zimní bundu. Ale fotky z předešlých ročníků i má minulá zkušenost mi nedala, abych si vzal taky kraťasy a pár triček. A dobře jsem udělal. Celou dobu totiž teplota nespadla přes den pod 25 stupňů Celsiovy stupnice, sluníčko pálilo pořád. Večer a v noci to sice chtělo již něco teplejšího, ale i tak venkovní posezení bylo pořád velice příjemné. Navíc Denver si statut velkoměsta zaslouží, ale provoz na ulicích, plno zeleně, uvolněná nálada a architektura připomínající Daleký Západ minulosti z něj dělají místo, které je více než snesitelné pro příjemné žití. Na své si přijdou i příznivci sportu, neboť zde najdete stadion jak na baseball(s vlastním restauračním pivovarem), tak i zimní halu pro hokej a stadion pro v Americe nejpopulárnější sport, americký fotbal.

Ale zpátky k pivu. Kdo do Denveru zavítá mimo za chvilku popsaný pivní festival, určitě po pivní stránce neprohloupí. Místních sedm restauračních pivovarů a mikropivovarů má velice pestrou nabídku piv, z nichž mnohá svojí chutí mile překvapí a rozhodně vám pobyt v Denveru minimálně zpříjemní. Navíc kdo by s nabídkou místních piv nebyl spokojen, může zajet do nedalekého Boulderu čí Fort Collins, kde je spousta dalších malých i těch obludně velkých pivovarů.

Pivní festival GABF, což znamená Great American Beer Festival je opravdu přehlídkou toho nejlepšího, co se dá na tamním pivním trhu najít. Vedle sebe mají stánky jak prťavé pivovárky odněkud z Texasu, tak i giganti Coors, A-B nebo Miller. Většinou na stánku zastihnete i sládka, takže se o pivu můžete dozvědět prakticky cokoliv. Problém ale je, jak z té nepřeberné nabídky piv a pivovarů vybírat. Mě se osvědčil jednoduchý následující postup – nejdříve jsem si vybral pivovary a piva, které jsem měl již možnost ochutnat. Pak následovaly piva, o kterých jsem již alespoň četl. A třetí kolo degustací patřilo pivům z pivních kategorií, které bych jednou rád viděl i na našem trhu.



Zdroj: beertown.org

Píšu sice o několika kolech a mnoha pivech, ale alkoholik nejsem. Důvod pro degustace většího počtu piv než je běžné u nás je dán principem provozování tohoto pivního festivalu. Návštěvník totiž po zaplacení vstupného, které nám může přijít vysoké, jedná se přibližně o padesát amerických dolarů (záleží na době kdy přijdete, jestli si lístek kupujete jako skupina či jednotlivec nebo jestli máte lístek z předprodeje) dostane degustační skleničku (tedy ve skutečnosti plastovou náhražku kvůli bezpečnosti)a všechno pivo, co vypije má již zdarma. Vzorky jsou totiž omezeny na 1 oz., tedy méně než decilitr.

Výše popsanou situaci považuji za jeden ze dvou nešvarů, které pivní festival doprovázejí. Kromě malého množství piva, které si ale můžete objednat několikrát, je to totiž fakt pití zdarma. Ve večerních hodinách se tudíž celá akce mění ve „vesnickou zábavu“ se všemi negativy. Proto pokud mohu soudit, doporučuji navštívit tuto akci ve čtvrtek, kdy je návštěvnost nejnižší. Po té sobotní odpolední seance je též vhodná doba k návštěvě, neboť počet lístku v prodeji je nižší než na jinou dobu. Probíhá zde totiž vyhlášení výsledků degustační soutěže a pořadatelé po předchozích zkušenostech raději omezili počet návštěvníků. Z výše uvedeného vyplývá, že nejhorší čas k poznávání amerického pivovarnictví bude, pokud si zvolíte pátek večer, natož pak večer sobotní. Tou dobou na stánku najdete jen dobrovolníky, kteří vám sice pivo nalijí, ale moc vám k němu neřeknou. Ono to ani není zapotřebí. Většina návštěvníků se totiž rekrutuje z řad místního studenstva, kteří celou akci pojali (alespoň tento rok), jakou velkou nezřízenou pitku. Tak či onak, je lepší si lístek koupit v předprodeji. Většina festivalu totiž byla vyprodána a proto představa, že přijdete k okénku a zaplatíte si lístek, byla dosti naivní. Poprvé v životě jsem ale měl možnost vidět překupníky se vstupenkami na pivní festival:).

Ale zpátky k tomu dobrému, co daný festival nabízí. Je toho spousta. Pro zájemce se pořádají prezentace zapojení piva do gastronomie, degustace neobvyklých piv, které prezentují jejich tvůrci, rozhovory s autory oblíbených odborných knih, můžete se zde ponořit do tajů domácího vaření piva. Pokračovat by se dalo dlouho. Navíc hlavní bod programu, samotné pivo, se zde prezentuje v takové míře, která je nejspíš pro většinu čtenářů našeho serveru nejspíš nemyslitelná. Koho by napadlo, že může ochutnat v dubovém sudu dozrávaný ovesný Imperial stout? Nebo že Anheuser-Bush, jeden z největších pivovarských kolosů na světě vám nabídne k ochutnání na dvacet speciálů? Například borůvkový lager s osmi procenty alkoholu nebo opět v dubovém sudu dolaďovaný vanilkový ale byly velice pitelné záležitosti. Jak již bylo řečeno, piv bylo více než dost a také více než dost nám (tedy mé maličkosti a odbornému degustátorovi, Honzovi Šuráňovi)jich chutnalo, Jaká to byla piva a co nás na nich zaujalo, se dozvíte v příštích pokračováních.

Pokud ale mohu učinit jednoduchý závěr, můžu s klidným svědomím tuto akci všem doporučit. Nejen kvůli pivu, ale i kvůli přírodě, která je v celém Coloradu fascinující a nabízí vyžití všem příznivcům turistiky i odvážnějším sportovcům. Také samotný Denver je místo, kde si jak odpočinete, tak i dosyta vyblbnete(tedy pokud máte rádi horské dráhy, zajděte určitě do zábavného parku Six Flags). Letošní 25. ročník GABF se povedl, to samé se dá nejspíš očekávat i u toho dalšího v řadě. Kdo by si již nyní chtěl spřádat plány na návštěvu této akce, doporučuji navštívit webovou prezentaci GABF.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 22.06.2007 14:00 Komentovat
Borůvkový ležák Tomáš Semrád22.06.2007 14:00
Celkem by mě zajímalo jak by vyznívalo chuťové porovnání borůvkového ležáku (8%...
Info a clanek Honza23.10.2006 00:09
protoze na Vas neni kontakt, chtel bych se touto cestou zeptat, jestli byste nemel zajem sepsat...
a ještě něco havran22.10.2006 22:42
Konečně sem našel co jsem hledal.beer menu z hospody the biergarden,kde jsme chodili...
nic ve zlým havran22.10.2006 21:55
to lukáš.ja to spíš psal na ty rádoby znalce co znají jen Budweiser,Coors,Lite a nanejvýš...
PRODUKCE MADE IN USA Lukáš Strnad18.10.2006 13:33
to Havran:Pravdu máš že nabídka lahváčů v supermarketech je obrovská, ale mě daleko víc...
PRODUKCE MADE IN USA havran17.10.2006 21:37
to lukas:A KOLIK JSI TECH PIV OCHUTNAL??? JA OSOBNĚ MUSIM SOUHLASIT S ČLÁNKEM.VE STATECH JSEM...
Velmi zajímavý článek Lukáš Strnad15.10.2006 12:06
já sám osobně vnímám stále americká piva na rozdíl od piv...
Vyhledávání