úvod
homepage

Nejlepší pivo se vaří na Moravě vytisknout článek

Přidáno: 4. října 2006  •  Autor: tisková zpráva
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,28 hodnotících Hodnotících: 122 počet zobrazení Zobrazeno: 7250x

Skupina tří moravských pivovarů Holba, Zubr a Litovel vaří nejlepší česká piva. Rozhodli tak čeští sládci a pivovarští odborníci v prestižní degustační soutěži České pivo 2006.

Všechny 3 značky bodovaly ve dvou nejsilněji zastoupených kategoriích. Ze šesti udělovaných medailí si moravské pivovary domů přivezly hned čtyři – jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové.

To, že nejlepší české pivo se vaří na Moravě potvrzuje absolutní vítězství piva Litovel Premium a současně bronz pro Zubr Premium v kategorii světlých ležáků, kde spolu soupeřilo celkem 35 piv nejznámějších značek. Síla chuti přinesla Zubru úspěch také v kategorii světlých výčepních piv, v níž získala jedenáctka Zubr Gold stříbro a hned za ní se umístila oblíbená Holba Šerák.

„Nyní můžeme bez nadsázky říci, že nejlepší pivo nejen na Moravě, ale v celé republice vaří naše pivovary. Neříkám to já, rozhodli tak čeští sládci a pivovarští odborníci“, prohlásil Vilém Nohel, výrobně technický ředitel pivovarů Holba, Zubr, Litovel a dodal: „ Získaných ocenění v prestižní soutěži s vysokým odborným kreditem, který České pivo má, si velice vážíme, je to obrovský úspěch. Co je pro nás ale možná ještě důležitější, je přízeň našich konzumentů.“

Litovel Premium, který se stal Českým pivem 2006 a současně mu patří také vítězství v soutěži Česká pivní pečeť, ale také Zubr a Holba se vyrábí klasickou technologií. I když tradiční způsob výroby je finančně náročnější, výsledek se vyplatí. Přirozené kvašení na otevřené spilce a dlouhá doba zrání přináší pivu plnou, vyváženou chuť a dobrý říz, což oceňují nejen odborníci, ale především konzumenti. V době, kdy je trh saturován eurobeery unifikované chuti, se tradiční výroba stává významnou konkurenční výhodou. Dle vyjádření ředitele pivovaru Zubr Pavla Svobody to potvrzují i prodeje: „Odbyt jedenáctky Zubr Gold v posledních 4 letech narostl na dvounásobek a dlouhodobě držíme mírný nárůst celkové produkce.“ Zubr Gold se loni stal výrobkem Olomouckého kraje a letos Pivem 2006, když získal zlato na PIVEXu. Radost z úspěchu mohou mít také v Holbě. Jejich vlajková loď Holba Šerák se dlouhodobě těší přízni konzumentů a zdobí ji řada medailí. „ Tou nejdůležitější je loňských 183 tisíc hektolitrů Šeráku, které jsme prodali především na domácím trhu. Díky rostoucí poptávce zvyšujeme jeho produkci zhruba o 10 procent ročně,“ k úspěchu vyjadřuje Zdeněk Mareš, obchodní ředitel pivovaru Holba.


Pivovarnická skupina, k níž Holba, Zubr a Litovel patří, je ryze českým podnikem s produkcí 916 tisíc hl piva ročně. Největším, co do výstavu, je pivovar Holba, následuje Zubr a Litovel.

V soutěži, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským, probíhá hodnocení jednotlivých vzorků ve dvou kolech, což je ve srovnání se světem ojedinělé. Odborní degustátoři posuzují senzorické a analytické vlastnosti a rozhodují, která piva chutnají nejlépe. Letos se v sotěži utkalo celkem 66 českých piv.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 40 komentářů, poslední komentář: 23.06.2008 20:04 Komentovat
Kam na HOLBA premium Menhir23.06.2008 20:04
Doporučuju Vrbno pod Pradědem, na náměstí u kostela čepujou 12° ve výčepu EDIK (chodí...
přichází konec pivař20.06.2008 17:01
to co dělá vedení Holby s dodavateli jejiho piva ji obzvlaste na Jesenicku, pripravi o hodne...
Pro Zbyňka Tomáš Semrád21.06.2007 21:38
Zbyňďo, tuším, že ano...ale jen tuším, každopádně od paní Mackové, která tam pivo...
Poděkování Zbyněk Holan20.06.2007 09:32
Tome díky za tip ! O tom Zábřehu už jsem slyšel, ale myslím, že to bude pasé. Nicméně...
kde ještě Tomáš Semrád17.06.2007 00:18
Bohužel název té malé hospůdky si už nepamatuji. A ještě se dá Holba Premium koštovat...
Holba Premium Tomáš Semrád16.06.2007 23:26
Zbyňo dám ti jednoho tipa na Holbu Premium. Toto pivo jsem pil tuším pouze jedenkrát v...
Klasicky nebo CKT Zbyněk Holan06.11.2006 13:06
K tomu jak se vaří pivo v Holbě: nejjednodušší je podívat se na holba.cz a zjistíte. Jen...
ZUBR... Radim27.10.2006 13:41
Zubra si kupuju v lahvích, protože sehnat na Zlínsku solidní hospodu kde ho točí je...
Vyhledávání