úvod
homepage

Sanitace výčepního zařízení vytisknout článek

Přidáno: 30. srpna 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,36 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 4360x

O nutnosti sanitace výčepního zařízení se už na našem serveru psalo dost. Opakování je ale matka moudrosti, jak praví staré přísloví, a proto vám dnes přinášíme informace o proplachování trubek studenou vodou a klip na téma „Sanitace“.

Návod každodenní sanitace K dosažení vysoké kvality čepovaného piva v období mezi dvěma sanitacemi je nutné, aby výčepní denně propláchnul pivní vedení vodou:

Uzavřeme přívod hnacího plynu. Každý den po ukončení čepování odpojíme narážecí hlavu od sudu a napojíme na mycí hlavu . Vytlačíme vodou zbylé pivo z pivního vedení (v běžné praxi se při čepování průběžně počítá počet piv ve vedení, ty se prodávají až do posledního a pouze poslední pivo se vodou vytlačí, hostinský tak ztrácí jen půl litru piva). Jakmile začne z kohoutu vytékat čistá voda , můžeme narážecí hlavu od mycí hlavy oddělit.

Narážecí hlavu odmontujeme od pivního vedení a vypustíme vodu do připravené nádoby. Narážecí hlavu odmontujeme od pivního vedení a vypustíme vodu do připravené nádoby. Narážecí hlavu rozebereme a omyjeme studenou pitnou vodou. Narážeč nikdy nepokládáme na sud nebo dokonce na podlahu, ale zavěšujeme tak, aby nedošlo k jeho znečištění. Nejcitlivějším místem znečištění na celém výčepním systému je výčepní kohout. Denně ho demontujeme a rozebereme . Pročistíme sanitačním kartáčem . Po skončení čepování piva tak nenecháváme v žádné části kohoutu zbytek piva, ve kterém se přes noc při pokojové teplotě množí škodlivé mikroorganismy, které znečišťují pivní vedení (mohou cestovat až do sudu).

Sestavíme čistý výčepní kohout a čistou narážecí hlavu, kterou připojíme na mycí hlavu s přívodem studené pitné vody . Napustíme vodu do pivního vedení a důkladně propláchneme. Uzavřeme přívod vody a vodu ponecháme ve vedení přes noc. Před započetím čepování odpojíme narážecí hlavu od mycí a napojíme na sud. Pivem vytlačíme vodu z potrubí. V okamžiku, kdy z výčepního kohoutu začne vytékat pivo charakteristické barvy (bez příměsi vody), je výčepní zařízení připraveno k čepování.

Sanitace výčepního zařízení

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 04.09.2006 08:58 Komentovat
sanitacia miro04.09.2006 08:58
Vyhledávání