úvod
homepage

Bier Fest Třebíč vytisknout článek

Přidáno: 28. května 2007  •  Autor: Martin Povýšil
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,82 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 10436x

S blížícím se termínem expedice po minipivovarech jsem začal pociťovat cestovní horečku, která se projevovala zvýšenou chutí na kvasnicové pivo. Pokoušel jsem se ji ukojit přísunem nefiltrovaného Ježka, leč můj boj byl marný. Nezbývalo, než vyrazit na n

Nejsem zrovna příznivcem těchto radovánek určených pro širokou veřejnost, my profesionálové vychutnáváme pivní lahůdky nejraději v pivovarských sklepeních bez jakékoliv pozornosti davů. Trochu se děsím představy vyprahlého prostranství, kde pod slunečníky zúčastněných pivovarů pózuje rozjařená mládež s kelímky zvětralého piva v rukou. Ale chutě zvítězily a já se rozhodnul vyrazit na XII. Třebíčské slavnosti piva. Autobusové spojení na akci bylo celkem vyhovující, takže zbývalo jen zajistit vhodného sparing partnera. Většina členů našeho pivního klubu byla zaneprázdněna, takže volba byla jednoduchá – pojede Jarda, kolega, se kterým vaříváme pivo.

Vyrážíme hned v pátek odpoledne. Třebíčské náměstí je přesně podle mých představ vyprahlé odpoledním slunce, do hlavy buší hudba z pódia a vysušeným prostranstvím se pohybují stovky či tisíce lidí. Překvapující je převládající účast krásných mladých žen a dívek. Ale my, profesionálové, tuto skutečnost pouze registrujeme a přehlížíme. Jsme zde za jiným účelem.


Zaujímá nás hned první stánek u vchodu – Steiger Vyhne, ale vzhledem k tomu, že piva zde nabízená máme již v evidenci, jdeme dále. Zastavujeme se u druhé prezentace – pivovar Poutník Pelhřimov zde nabízí kvasnicovou 12°. Není o čem přemýšlet. Zvlažujeme vyprahlá hrdla a můžeme pokračovat v prohlídce. Obří stany obřích pivovarů míjíme bez povšimnutí a vyhledáváme méně nápadné stánky oblastních pivovárků. Úspěch přichází neprodleně – objevujeme logo Malostránského pivovaru Velké Meziříčí, kde máme možnost ochutnat světlou i tmavou 12° a vynikající speciál 14°. Nelze odolat. Jsme už opatrnější a o piva se dělíme. Slunce neúprosně buší a potkáváme dost mladíků, kteří situaci evidentně podcenili. Povzbuzeni Harrachem se rozhodujeme zabrousit do vod domácích a navštěvujeme stan Jihlavského pivovaru. Pavel Žižka, který zde čepuje nás osvěžuje šnytem jihlavského Ježka a po krátkém přátelském rozhovoru můžeme pokračovat v naší anabázi třebíčským náměstím.


Dalším ze stánků, kterému se nelze vyhnout, patří pivovaru Nová Paka. Z jeho nabídky volíme Podkrkonošský speciál 13° a nefiltrovanou výčepní 10°. Naše chuťové buňky nemají nejmenší důvod ke stížnosti. Obě piva jsou vynikající. Čas našeho odjezdu se blíží a my pomalu řešíme, co ochutnat na závěr. Naše pohledy se zastavují na štítu dalešického pivovaru. Je rozhodnuto – vyložené chutná dalešická 13°musí potěšit každého. Spokojeni a ukojeni odcházíme k východu, kde se ještě zastavujeme u stánku pivovaru Steiger, kde po krátkém zaváhání (hodně krátkém zaváhání) objednáváme ještě tmavou 12°a světlou 12° si v lahvi kupujeme na cestu domů.



Se slzou v oku procházíme východem a víme, že už není návratu. Odmítáme vrácenku a ubíráme se na poslední autobus. Příjemně strávené odpoledne nebylo nakonec tak vyprahlé, jak se zpočátku zdálo a moje fobie z pivních slavností se zdá býti vyléčena. Takže zase někdy příště.

Dej bůh štěstí
Martin Povýšil, Svaz pivních turistů Jihlava

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 06.07.2007 20:34 Komentovat
re: Setkání jmenovců II. Zbyněk Melichar06.07.2007 20:34
na uvedené akce se nechystám, takže to zatím necháme koňovi :)
Setkání jmenovců II. Zbyněk Holan06.07.2007 02:21
Omlouvám se, ale HB mi utekl. Nabízím další setkání a to nejblíže 14.7. Svijany a 28.7....
toto není provokace Zbyněk Melichar26.06.2007 18:14
Setkání jmenovců Do HB se také chystám - tedy můžeme se potkat! napsal: Zbyněk Holan -...
Srovnani zazitku honza31.05.2007 11:54
Srovnat zazitky MArtina se Slavistou nyni muzete diky clanku na serveru www.pivni.info
re: Setkání jmenovců Zbyněk Melichar30.05.2007 23:35
jsem pro :)
VPT Chody30.05.2007 20:26
... hlavně, aby bylo včas otevřeno ....
VPT 07 honza30.05.2007 19:54
A doufam ze prijdete v houfnem poctu na nas vanocni pivni trh o7 v prosinci na Vystaviste v Praze:)
Dočesná 2007 Kuba30.05.2007 19:44
Hlavně nezapomeňte na 50. ročník Žatecké Dočesné 31.8. a 1.9.2007 Je přislíbena účast...
Vyhledávání