úvod
homepage

České pivovary připravily na hlavní sezonu kromě piva i řadu kulturních akcí vytisknout článek

Přidáno: 19. června 2006  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,44 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 7816x

České pivovary v hlavní sezoně od května do září pořádají na 200 kulturních, sportovních a společenských akcí, kterých se odhadem zúčastní 500 000 až 600 000 především domácích návštěvníků.

Převahu mají pivovarské dny a dny piva, kdy jednotlivé pivovary nebo skupiny pivovarů nabízejí zájemcům vedle různých běžných i speciálních piv především zábavu. Stalo se již tradicí, že na dny pivovarů jsou zvány nejlepší hudební skupiny u nás a špičkoví zpěváci a že pořady uvádějí moderátorské hvězdy. Dny piva dnes však nejsou pouze o pivu a programy nejsou určeny jen dospělým, na své si přijdou i děti. Velmi oblíbené jsou např. různé soutěže. Dny otevřených dveří nabízejí téměř všechny české pivovary nebo pivovarské skupiny, tj. většina ze 38 subjektů působících na českém pivním trhu.

Pivovarství a pivo jako populární a ve světě známý český fenomén je představováno ve světle dlouhé historie. Postupně roste počet pivovarů, které se chlubí svou tradicí. K návštěvě svého muzea zve nejstarší fungující pivovar u nás, pražský pivovar U Fleků, otevřený v roce 1499. Naším nejznámějším pivovarským muzeem je Pivovarské muzeum Plzeňského Prazdroje a v loňském roce ho navštívilo více než 150 000 osob. Pivovarským muzeem se však honosí i mnohem menší pivovary, např. pivovar v Chodové Plané. Hodně malých i velkých pivovarů provozuje návštěvnická centra seznamující turisty se stroji i technologickým zázemím pivovarů. Návštěvnické centrum mají např. v Budějovickém Pivovar Staropramen na Smíchově Budvaru, kde v loňském rekordním roce návštěvnost překročila 42 000 osob. Minimálně stejný počet hostů očekávají i letos. Další centra jsou v Plzeňském Prazdroji, ve Staropramenu na Smíchově, dále v Královském pivovaru Krušovice, pivovaru Černá Hora, Starobrnu a dalších.

České pivovary stále častěji nabízejí i další, především turisticky zajímavé atrakce. Patří k nim např. pivní stezky. Tyto turisticky přitažlivé trasy začínají a především končí v pivovarech, ale vedou také po kulturně-historických památkách. K nejznámějším patří Jihočeské pivní stezky, které připravila Jihočeská centrála cestovního ruchu. V nabídce nalezneme možnost návštěv osmi pivovarů a minipivovarů v jižních Čechách a jsou mezi nimi např. Budějovický Budvar, pivovar Bohemia Regent, pivovar Eggenberg a další. A připravuje se propojení pivních stezek do Horního Rakouska, Bavorska a na Plzeňsko. Další trasou je např. Beskydy Radegast CykloTrack, což je okružní pivní cyklostezka, kterou vybudoval pivovar Radegast. K nejnovějším z nich potom patří Koprníčkova naučná stezka v Jeseníkách, na jejíž přípravě i realizaci se podílel pivovar Holba v Hanušovicích.

Někdy se připomínají cesty, které absolvovaly významné české osobnosti. Připomeňme si trasu z Brna do Černé Hory, kterou nejednou prošel básník Petr Bezruč. Na ty, kteří túry absolvují, čeká během a po absolvování tras kromě tradičního piva i stále populárnější nealkoholické pivo a další druhy nealkoholických nápojů, které bývají často produktem samotných pivovarů.

Mezi zajímavosti, které nabízejí pivovary na svých pivních slavnostech, vedle běžného sortimentu patří i piva, která jsou připravována pro tu jedinečnou příležitost, kterou jsou pivovarské dny. Většinou se jedná o vícestupňová piva, kvasnicová piva a piva, která pro svou složitost výroby na nápojových lístcích běžně nenajdeme. Možná i to jsou důvody, proč se pivní slavnosti konají stále častěji. A patrně hraje roli další podstatný fakt, který už byl zmíněn – pivní nebo pivovarské slavnosti dávno nejsou jenom o pivu nebo dokonce o jeho vypitém množství. Jsou to zábavné akce, akce pro celou rodinu, velmi často se odehrávají v samotných pivovarech, které jsou charakteristické svou historií a geniem loci. Pivovarská nádvoří připomínají tradici a dlouhou historii českého pivovarství, avšak historické budovy kolem nich kromě tradičních technologií, spilek, varen atd. návštěvníkům ukazují i nejmodernější technologie, které pomáhají udržovat i zvyšovat kvalitu nabízených piv.

Připomeňme si alespoň několik známých a populárních akcí, které letos některé z pivovarů pořádaly nebo budou pořádat. Letos se počtrnácté uskutečnil Den kozla v pivovaru Velké Popovice, který patří do skupiny Plzeňského Prazdroje. Akce se poprvé přemístila do areálu celého pivovaru a zúčastnilo se jí kolem 13 000 návštěvníků. Oslavy pivovaru Ostravar ze skupiny Pivovary Staropramen nabídly koncertní vystoupení předních českých hudebních skupin, k dispozici bylo i speciálně uvařené pivo. Dny s Primátorem si za dobu své existence získaly v Náchodě nejen popularitu a příznivce, ale i trvalé postavení v programové nabídce společensko-kulturních akcí města. A v nabídce nechyběla ani pivovarská specialita, 24 % Primátor Double. Letos se poprvé pivovarské slavnosti pardubického pivovaru Pernštejn, který slaví 135. výročí svého vzniku, konaly na pardubickém Pernštýnském náměstí a v nabídce byla i novinka, 13° nefiltrovaný ležák Arnošt.

Mnohé pivovary své akce teprve chystají. Rodinný pivovar Chodovar pořádá již 10. mistrovství Evropy v koulení pivních sudů v Chodové Plané. Novinkou letošních slavností je také „Nordik walking“, představení nového sportovního odvětví za účasti profesionálních trenérů. Populární běh na kolečkových bruslích s plnými podnosy v rukou bude rovněž zajímavou atrakcí.

Měšťanský pivovar v Poličce připravuje tradiční a letos již XIII. den otevřených sklepů. Pokaždé se konají prohlídky pivovaru, a to od varny až po sklepy. K vidění je např. unikátní celoměděná 2nádobová varna z dílny Novák & Jahn, akciová továrna na stroje Praha, rok 1930, s měděným scezovacím korýtkem a 8 mosaznými kohouty.

Koulení pivních sudů v Chodové Plané Zajímavou prezentaci sedmi malých regionálních pivovarů nabízejí 9. krkonošské pivní slavnosti pořádané ve Vrchlabí. Pozoruhodnou atrakcí bude pokus moravského siláka Reného GOLEMa Richtera o vyzdvižení 4 sudů piva v zubech.

Již podvanácté se uskuteční dvoudenní pivní slavnosti v Humpolci organizované Rodinným pivovarem Bernard. Ty patří k největším svého druhu na Vysočině a letošní koncerty obohatí vystoupení např. Ivy Frühlingové, Vlasty Horvátha, skupin Katapult a Wohnout a vyvrcholením bude večerní ohňostroj.

Nadcházející výročí 425 let vaření piva v Krušovicích bude ve znamení historického průvodu a návštěvníci oslav budou moci zhlédnout příjezd kněžny Elisabeth von Fürstenberg a módní přehlídku nové krušovické kolekce. K zajímavostem tohoto dne otevřených dveří patří skutečnost, že každý návštěvník, který se dostaví do 9 hodin ráno oblečen v historickém kostýmu pocházejícím nejpozději z konce 18. století, obdrží 3 čepovaná piva zdarma.

Po loňské akci pivovaru Gambrinus ze skupiny Plzeňského Prazdroje – Městečko zábavy – přišel tento pivovar s další novinkou – kamionem, po jehož rozložení se vytvoří plnohodnotné pódium o ploše 60 m2. Spojením Gambrinus Městečka zábavy a tohoto unikátního autobusu vzniklo G-city nabízející 15 různých atrakcí i plně funkční pódium s veškerou zvukovou a světelnou aparaturou, které může být stále v pohybu a přijet bavit příznivce piva skutečně kamkoli. A protože k zábavě patří neodmyslitelně i pivo Gambrinus, je kamion vybaven i vlastním výčepním zařízením.

Také pivovar Starobrno pořádá Den otevřených dveří, koncertní nabídka bude zahrnovat vystoupení Ready Kirken, Petr Bende a skupiny Divokej Bill. Kromě toho je Starobrno partnerem řady festivalů. Patří k nim i Starobrno Festival Slunce, který se koná ve Strážnici. Starobrněnská lávka Říčany se uskuteční v Říčanech u Brna a hlavním bodem programu je již tradičně přejezd dlouhé úzké lávky přes Římanské koupaliště (na kole, dvojice na trakaři s výměnou uprostřed atd.). Velký zájem také vzbuzují Olšany open na statku Bolka Polívky v Olšanech u Rousínova.

Pivovar Černá Hora připravuje desátý ročník Pivní pouti, která je největší akcí pivovaru. Každoročně se jí zúčastní asi 15 000 lidí. Na koncertě letos vystoupí např. skupiny Turbo, Katapult, zpěváci Petr Bende, Věra Špinarová, Vlasta Horváth, Láďa Kerndl, Michal David, Ghába Al-Dhába a další. Zajímavostí bude nabídka speciálního piva se stupňovitostí 15,3° připomínajícího letopočet 1530 – výročí první písemné zmínky o pivovaru Černá Hora.

Budějovický Budvar pořádá Den otevřených dveří a oslavu 111 let založení pivovaru v září. Celodenní Pivní pouť v Černé Hoře program nabídne koncerty a možnost prohlídky pivovaru a návštěvnického centra zdarma. Dlouholetou tradici má i žatecká Dočesná – Slavnosti chmele a piva. Tradiční dvoudenní oslavy sklizně chmele, které probíhají v historickém centru města Žatec, nabídnou návštěvníkům bohatý kulturní program a především piva z celé České republiky.

Kromě jednorázových akcí podporují české pivovary i hudební festivaly. Patří k nim např. Léto s Kozlem 2006 připravené již pošesté pivovarem Velkopopovický Kozel. Od konce dubna do konce srpna probíhá celkem 17 festivalů a akcí v žánru folk a country. Vystoupí na nich na 400 interpretů a skupin. Program bude obohacen i o další hudební směry, jako jsou klasický folklor, folkrock, ale i etno, world music, blues atp. Stranou nezůstávají ani malé pivovary. Projekt Léto s Rychtářem i v letošním roce nabízí koncerty známých skupin Divokej Bill, Tři sestry a na závěr letní sezony proběhne minifestival Rychtář Open Air, který je situován do hlineckého amfiteátru. Pivovar Regent v Třeboni pořádá několik hudebních festivalů (např. Okolo Třeboně) na zámeckém a pivovarském nádvoří, kde budou koncertovat beatové skupiny. Během pivních slavností, které budou zakončeny ohňostrojem, bude možné si třeboňský pivovar prohlédnout. Gastronomickou specialitou bude rožnění vola na nádvoří třeboňského zámku. Celoroční, především hudební program v Centru Sladovna nabízí i pivovar Černá Hora, který podporuje řadu dalších kulturních akcí v celém regionu. A mohli bychom jmenovat i další.

České pivovary prostřednictvím kulturních i společenských akcí hledají cestu, jak se dostat do hlubšího povědomí naší veřejnosti. A rostoucí počet pořádaných akcí svědčí o tom, že si tento způsob komunikace s veřejností a prezentace pivovarů našel své zastánce i opodstatnění.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 22.02.2007 20:28 Komentovat
Doktor z Havlíčkova Brodu Tomáš Semrád22.02.2007 20:28
Martine, ale Doktora můžeme ještě dnes ochutnat, sice ne přímo toho originálního ze...
VAreni piva v Domazlicich honza21.02.2007 01:39
Pokud je mi znamo, tak sice v Domazlicich pivovar stat bude, ale pivo se v nem hned tak varit...
Svitavák Martin Borský20.02.2007 20:43
Letopočet udávaný na etiketách Svitaváka a Doktora začínající na 12.. byl samozřejmě...
Počet pivovarů Roman Holoubek20.02.2007 10:12
Pokud mám správné info a správně počítám tak máte a nemáte pravdu oba....
Průmyslově vařících pivovarů je víc než 38 Tomáš Semrád20.02.2007 08:11
A ještě malá poznámka, na našem trhu mám pocit, že funguje cca 48 průmyslových pivovarů...
...ale taky před sebou... Tomáš Semrád20.02.2007 07:47
Domažlice to sice mají za sebou, ale všichni opravdoví milovníci piva doufají, že i znovu...
Domažlice Martin Ch.25.06.2006 19:17
Už vím. Jednalo se o pivovar v Domažlicích, který uváděl datum založení 1341. Ve...
Nejstarší pivovar není U Fleků Martin Ch.25.06.2006 19:09
Jen malé upřesnění - v současné době fungují minimálně dva pivovary, které jsou...
Vyhledávání