úvod
homepage

Výsledky anonymní spotřebitelské degustace kvasnicových piv vytisknout článek

Přidáno: 5. června 2006  •  Autor: Petr Pavlas
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,57 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 6468x

Výsledky ukazují, že kvasnicová piva spotřebitelům velice chutnají, a že s odborníky z Pivexu se asi neshodnou.

Posuzované vzorky :
Postupně byly předloženy 3 vzorky kvasnicových výčepních piv a šest vzorků ležáků (5 kvasnicových, 1 filtrovaný a pasterovaný). Bylo předem známo, že všechna kvasnicová piva pocházejí z 5 pivovarů (Dudák, Chodovar, Kout, Poutník, Platan) a kontrolním filtrovaným ležákem je Budvar, Gambrinus nebo Staropramen. Z důvodu vítězství v posledním ročníku soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX - PIVO 2006 byl záměrně zařazen Gambrinus Premium.

Degustátoři :
Posuzovat mohl každý zájemce, který se dostavil 13.5.2006 mezi 14. a 17. hodinou do pivního studia Modrý abbé v Klatovech. Této možnosti využilo 51 zájemců, kteří po vyplnění vstupní ankety přistoupili k posuzování vzorků v objemu 0,2 až 0,3 litru a na závěr si mohli tipnout v poznávací soutěži o ceny, který vzorek přísluší které značce.

Odpovědi na jednotlivé otázky ankety umožňují rozdělení účastníků na skupiny podle toho, jaké pivo preferují, v tomto případě především zda filtrované (16 účastníků) či kvasnicové (30 účastníků). Pět účastníků otázku řádně nezodpovědělo a bylo možno je započítat pouze do celku. Na rozdíl od prvních ročníků mezi účastníky téměř vymizeli skalní stoupenci některé značky a drtivá většina pije piva různých značek. Podrobnější výsledky ankety je možno nalézt zde. Je vidět, že celkově převládá kladný názor na malé pivovary, z celostátních značek dávají účastníci přednost Budvaru před Staropramenem a zejména Gambrinusem. Nejmarkantnější je to u nejpočetnější skupiny příznivců kvasnicového piva. Ve skupině příznivců filtrovaného piva vyčnívá pouze obliba Platanu a Chodovaru.

Hodnocení:
Jako v předchozích ročnících bylo hodnocení pro laickou veřejnost zjednodušeno, celkové hodnocení (i názory na značku) pouze čtyřstupňové s přípustností „půlek“: 0 – špatné
1 – prostřední
2 – dobré
3 – velmi dobré



Celkové výsledky.

Komentář a diskuse:
Celkové výsledky jsou obrovským úspěchem všech soutěžících pivovarů. Vždyť žádné pivo nebylo samotnými spotřebiteli ohodnoceno hůře než vítěz Pivexu! A tři vítězné ležáky překročily průměrné hodnocení 2.0! Výrobky vítězného pivovaru Platan se vyznačují stabilní kvalitou a i v předchozích soutěžích zaujímaly přední místa. Skalní ležák Chodovar měl poněkud ztíženou výchozí pozici, protože se jednalo o jediný polotmavý ležák mezi světlými pivy a tudíž se odlišoval i nejnižší hořkostí. Přesto účastníkům zachutnal a dokázal tak, že si titul „Evropská pivní hvězda“ plně zaslouží. Úžasným je také úspěch právě obnoveného pivovaru Kout na Šumavě, který účastníky okouzlil nejen dvanáctkou, ale i desítkou. Ta byla jako nejlepší vyhodnocena jak celkově, tak i ve všech skupinách !

Velmi slušné jsou i výsledky strakonického Dudáka, zejména dvanáctky, kterou zde nazývají Sklepák. Pelhřimovský pivovar Poutník měl poněkud smůlu, neboť jeho ležák se v sudu opětovně rozkvasil a příliš pěnil. Toto pivo je velmi oblíbené zejména milovníky hořkých piv.

Z výsledků hodnocení v jednotlivých skupinách účastníků (K a F, viz zde), jsou patrné značné rozdíly. Vítězná trojice je sice tatáž, ale v různém pořadí. Největším rozdílem je umístění kontrolní dvanáctky Gambrinus. Zatímco u příznivců kvasnicových piv skončila s velkým odstupem jako poslední, u příznivců filtrovaných piv se umístila právě uprostřed. Podobný, ale opačný, je i rozdíl v hodnocení Poutníka a desítky Dudáka, kterážto piva neuspěla u příznivců filtrovaných piv. Pro zajímavost je uvedena i skupina příznivců značky Gambrinus, byť jen sedmičlenná. Pro ně se Gambrinusu vyrovná pouze Platan a již tradičně jim nejvíc chutná Chodovar.

Pro úplnost jsou uvedeny i úspěšnosti v rozpoznávání jednotlivých značek piva. Celková průměrná úspěšnost činila 37 %, významně vyšší hodnoty jsou jen u Platanu 10, Gambrinusu a Chodovaru. Vítězem poznávací soutěže se stal pan Tomáš Maier ze Sdružení přátel piva. Dokázal, že je skutečným přítelem piva, protože získal plný počet bodů. Znamená to, že nejen přiřadil správně všechny značky, ale i správně odhadl, která piva jsou nefiltrovaná a která kroužkovaná.

Porovnáme-li uvedené výsledky s výsledky degustace světlých ležáků (tj. č. 5), zjistíme, že ani v soutěži s filtrovanými pivy ležák Gambrinus spotřebitele nikterak neoslovil. V této souvislosti je třeba si položit otázku, čím tedy oslnil odborníky z poroty Pivexu, že nejvýše ocenili výrobek, který spotřebitelé hodnotí jen jako prostřední až dosti dobrý, tedy zhruba o stupeň níže než většinu ležáků z regionálních pivovarů. V očích veřejnosti letošní rozhodnutí poroty pravděpodobně zpochybnilo věrohodnost této oficiální soutěže. Jen málokdo asi uvěří, že vzorek piva posuzovaný na Pivexu je shodný s tím, co je v obchodní síti. Nebo snad odborní degustátoři již natolik podlehli profesionální deformaci, že se zaměřují na odhalování charakteristických chutí, které a priori označují za cizí? Pak by mohli opravdu dospět k závěru, že nejlepší je pivo vyrobené HGB ředicí metodou s naprosto neurčitou chutí, která u laika vzbuzuje odpor a rozhodně nevybízí k dalšímu napití. Tato vlastnost však má být hlavní devizou českého piva.


Závěr:
Ukázalo se, že kvasnicová piva spotřebitelům velmi chutnají, a to i těm, kteří preferují filtrované pivo. Dokonce i příznivci vítězného piva z Pivexu vyhodnotili jako nejlepší kvasnicový ležák z malého pivovaru. Lze se oprávněně domnívat, že poptávka po kvasnicových pivech bude narůstat a podobně jako v jiných zemích povede ke vzniku mnoha dalších restauračních pivovarů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 07.01.2007 17:43 Komentovat
dotaz Petr Kopa07.01.2007 17:43
Pane Pavlasi, jak jsem si početl o Vašich akcích, zajímaly by mne. Jsem ale z Uh. Hradiště...
Pouze sudová, Petr Pavlas04.07.2006 11:30
výběr je omezen těmi pivovary, které mají zájem. Jso to sice převážně stále stejné...
dotaz Hanka18.06.2006 15:35
Zajímalo by mě, jak piva k degustaci vybíráte? Jsou to lahvový, sudový? Proč mezi nimi...
Chodovar je skvělý, Petr13.06.2006 09:16
myslím, že chutná téměř každému. S výjimkou těch, co vyžadují vysokou intenzitu...
Jako odpůrci G mi Chodovar chutná ... Chody13.06.2006 08:29
Je to zajímavé pivo, které má svou osobitou chuť. Znám ho v točné 13% podobě a je velmi...
Jako odpůrci G a Krušovic mi Chodovar nikde nechutnal. PX12.06.2006 15:44
4. odstavec od spoda: ... je uvedena i skupina příznivců značky Gambrinus .... již...
Připomínka Artuše David Ručka10.06.2006 20:32
Rád bych se podělil při této příležitosti o další skvělý zážitek s minipovovarním...
Zeptal ... Chody05.06.2006 21:11
... jsem se za Tebe na pelhřimovských stránkách, ale odpověď zatím v nedohlednu
Vyhledávání