úvod
homepage

Alkohol a smrtelné nehody vytisknout článek

Přidáno: 22. května 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 3 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 7764x

Počet smrtelných nehod pod vlivem alkoholu klesá, informační kampaně ale musí pokračovat.

Před několika dny zveřejnila Evropská rada pro bezpečnost dopravy (European Transport Safety Council) zprávu o vývoji bezpečnosti silničního provozu v Evropě ( www.etsc.be/PIN). Podle této studie se situace z hlediska požívání alkoholu před jízdou nebo během ní zlepšila. Nejlepších výsledků bylo podle této studie srovnávající počty nehod v letech 1996–8 s rokem 2005 dosaženo v České republice, kde počet smrtelných nehod na silnicích zapříčiněných řízením pod vlivem alkoholu klesl o 11 % rychleji než smrtelných nehod z jiných důvodů. V Německu byl zaznamenán pokles o 6 % a v Polsku o 5 %. Také Slovensko, Nizozemsko, Lotyšsko, Rakousko, Francie a Řecko zaznamenaly pokles počtu smrtelných nehod pod vlivem alkoholu ve srovnání s počtem usmrcených z jiných dopravních nehod. Ve druhé skupině, kam patří např. Španělsko, Maďarsko, Slovinsko, Finsko, Velká Británie, Estonsko, Dánsko, Švýcarsko a Litva, byl pokles pomalejší u smrtelných nehod zapříčiněných alkoholem než celkový počet silničních nehod s úmrtím, což negativně ovlivňuje dosažené celkové výsledky.

„Snížení podílu počtu smrtelných nehod zapříčiněných alkoholem na celkovém počtu smrtelných nehod na českých silnicích je pozitivní signál, i když ani tyto výsledky nás nesmí uspokojit a musíme pokračovat v kampani proti řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu,“ řekl Ing. František Krakeš, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Patrně se projevuje i další skutečnost: řidiči jsou mnohem více informováni o možných důsledcích řízení pod vlivem alkoholu, a tak si možná častěji než dřív dají nealkoholické pivo. Jeho nabídka se totiž výrazně rozšířila a toto pivo má nyní také vyšší kvalitu,“ dodal František Krakeš.

V současné době vaří nealkoholické pivo již 21 českých pivovarů a nejméně dva další jeho výrobu připravují. V loňském roce celková produkce nealkoholického piva u nás dosáhla objemu 328 000 hl, což je ve srovnání s rokem 2000, kdy se vyrobilo 117 000 hl, 2,8krát více. V letošním roce trend růstu obliby nealkoholického piva nadále pokračuje a se stejným vývojem se počítá i do budoucnosti.

České pivovary sdružené v Českém svazu pivovarů a sladoven připravily a prostřednictvím své pracovní skupiny Iniciativa zodpovědných pivovarů ( www.iniciativapivovaru.cz ) realizovaly první projekty zaměřené na boj proti řízení pod vlivem alkoholu v letech 2003–5. Také v loňském roce uskutečnily mj. projekt zaměřený na problematiku alkoholu za volantem a neslučitelnost alkoholu s řízením. Filozofie preventivní kampaně DOMLUVME SE zaměřené na mladé lidi (17–35 let) je založena na statutu domluveného řidiče, který na sebe dobrovolně vezme roli abstinujícího, aby zajistil odvoz svým přátelům. Cílem kampaně bylo zatraktivnit pozici „domluveného“ řidiče tak, aby byla pro mladé lidi přijatelná a vyhledávali ji. Kampaň byla realizována v rámci celoevropského projektu „Euro-Bob – „Designated Driver“ a je výsledkem dlouhodobé spolupráce oddělení Ministerstva dopravy BESIP a jeho oficiálních partnerů – ČSPS a Fóra PSR. Obdobný projekt spolu s dalšími je připravován i pro letošní rok a se zahájením kampaně bude veřejnost seznámena v nejbližší době.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání