úvod
homepage

Anheuser-Busch vstupuje na český trh vytisknout článek

Přidáno: 1. dubna 2006  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,21 hodnotících Hodnotících: 42 počet zobrazení Zobrazeno: 6076x

Čeští pivovarníci bijí na poplach. Jeden z největších světových pivovarnických koncernů se rozhodl dobýt český trh. Své „Budějovické pivo“ s přívlastkem „Originál“ bude navíc vařit ve zbrusu novém pivovaru.

Už je to tak, počet českých pivovarů se ještě letos rozroste o jeden nový podnik. „Společnost Anheuser-Busch obnovuje po 85 letech tradici vaření piva v Moravských Budějovicích“, hlásá nadpis tiskové zprávy. Z původního moravskobudějovického pivovaru toho ovšem moc nezbude. Společnost AB-Czech ústy svého tiskového mluvčího Evžena Cekoty sice dále prohlašuje, že „…ctí místní tradice a velmi jí záleží na zachování genia loci pivovaru uzavřeného roku 1921, k němuž neodmyslitelně patří i využití původních prostor…“, jenže další pasáž týkající se výrobního zázemí a zejména pak instalace „…cylindrokonických tanků, které budou ve středoevropském prostoru patrně jedněmi z nejvyšších…“ hovoří o něčem zcela jiném.



Budova někdejšího moravskobudějovického pivovaru. Brzy se tu začnou dít velké věci. Foto: J. Francírek.

Společnost Anheuser-Busch pro výstavbu nového pivovaru využila programu investičních pobídek. Jednou z podmínek smlouvy mezi vládou a koncernem AB byla kromě pětiletých daňových prázdnin a investic do infrastruktury Moravskobudějovicka (v řádu stamilionů Kč) i naprostá mlčenlivost o připravované investici. Tato mlčenlivost však končí předvčerejší tiskovou konferencí.

Investice má této nezaměstnaností nejvíce postižené oblasti Kraje Vysočina přinést několik stovek nových pracovních míst. I proto se místní obyvatelé na novou investici vesměs těší. „Určitě jsem rád, že nám tady v Morbudkách postavijou Američani pivovar“, pochvaluje si náhodně oslovený štamgast jedné z moravskobudějovických restaurací. Její hostinský je připraven nové místní pivo začít okamžitě točit.

Koncern AB plánuje roční výstavy v řádu milionů hektolitrů. Lokalitu Moravských Budějovic si vybral cíleně právě kvůli možnosti vařit zde Budějovické pivo, což bude kromě značky i nezpochybnitelným označením místa původu. „Původně jsme sice chtěli postavit zcela nový pivovar v Českých Budějovicích, tento záměr však z mnoha různých důvodů, které nebudeme dále komentovat, nevyšel. Nicméně jsme velmi rádi, že se nám podařilo zakotvit v Moravských Budějovicích. Máme příležitost dokázat, že to s českým i moravským pivem myslíme vážně“, dodává tiskový mluvčí.

Společnost se nebude pokoušet o zaregistrování ochranné známky Budweiser. To je pro někoho možná poněkud překvapivý krok, důvod je ale jasný. Moravské Budějovice totiž nebývaly nazývány Budweis, nýbrž Mährisch Budwitz. Pro export do okolních států tak bude pivovar vařit Original Budwitzer Bier.

Na co se můžou čeští pivaři těšit? „Budějovické pivo“ má být hluboce prokvašený světlý ležák o obsahu alkoholu 5%. Kromě vysoké kvality bude pivovar bojovat i cenou. „Jsme přesvědčeni, že zaváděcí cena 5,90 za pivo v originální čiré lahvi o objemu 0,66 l bude pádným argumentem. Za tuto cenu pivař dostane špičkový ležák vyvážené sladové chuti s jemným chmelovým aroma. Toto prémiové pivo bude jako stvořené pro posezení s přáteli“. Pro náročnější české konzumenty se kromě „Budějovického piva“ chystá i hořký ležák BUDwitzer Extra. „Budwitzer Extra je specialitou našeho pana sládka, kterou jsme pečlivě vyvíjeli a českému labužníku doslova na míru ušili v jednom z našich koncernových pivovarů. Díky zvýšenému přídavku žateckého poloraného červeňáku bude toto pivo o stupeň hořčí a věřím, že se brzy stane skutečnou klasikou“ , usmívá se tiskový mluvčí.

I přes zmiňovanou podmínku mlčenlivosti a přes to, že byla veřejnost s plány koncernu AB oficiálně seznámena teprve předevčírem, se mezi zasvěcenými o této investici mluví již delší dobu. Vždyť spekulace, které přeci jen pronikly do tisku, jste jistě také zaznamenali.

Jak reagují české pivovary? Na závěry je ještě asi brzy. Nicméně je skutečně jen náhoda, že Plzeňský Prazdroj snad poprvé za dobu své existence oznámil zlevnění? Například nejpopulárnější české pivo, Gambrinus, půjde s cenou dolů o celé čtyři koruny.

Nápadné je rovněž i náhlé utichnutí rivality mezi českobudějovickými pivovary. Oba pivovary dokonce velmi rychle oznámily začátek společného „Projektu Budějovické pivo“, pomocí kterého chtějí přesvědčit veřejnost, že pojem „Budějovické pivo“ neodmyslitelně patří jen a pouze k Českým Budějovicím.

Zdá se, že třenice mezi budějovickými pivovary jsou skutečně ty tam: „Vždycky jsem byl spíš na desítku Samson“, nechal se slyšet ředitel Budvaru Jiří Boček. A jeho protějšek Miroslav Leština z Budějovického měšťanského nezůstává nijak pozadu: „Je jasné, že Budweiser je jen jeden a není vcelku pochyb, který to je. Ostatně i já, když si chci udělat radost, dopřeji si ležák z budějckého Pražského předměstí“.

Nejznámější pivní publicista světa Michael Jackson to komentuje lakonicky: „U vás v Čechách prý máte přísloví, že všechno zlé je k něčemu dobré...“.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 14.04.2006 17:54 Komentovat
V půli dubna Míra Šmíra14.04.2006 17:54
Fuj, já se chyt´ještě teď, v půli dubna! Jak sem četl o těch vládních pobídkách a...
Já to sežral i s chlupama.. Ludvík10.04.2006 10:07
Lidičky, mě to nedošlo, a tak se mnou vztek cloumal, než jsem si přečetl reakce na...
No fuj! Jiří Psota09.04.2006 12:11
To jste mě dostali, potom jsem si naštěstí všimnul datumu. Měl jsem loni na dovolené v...
Jirko díky Roman Holoubek04.04.2006 15:43
Už dlouho jsem se tak nepobavil. Skvělý nápad. PS: Ale malinký pivovárek by v...
BUD Venca03.04.2006 20:53
Take jsem se vydesil,na datum jsem nekoukal,ale ohlasy me uklidnily.
me jste dostali petr03.04.2006 14:51
ja to cetl az dnes (3.4.) tak ze mi zacali vstavat hruzou vlasy na hlave. Teprve az po precteni...
Znalec A. H. Gránický03.04.2006 11:21
Kvalitní nápad! A správně jsi napsal, že obyvatel Mor. Budějovic by řek ... postavijou...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Colega02.04.2006 15:31
Original Budwitzer Bier a BUDwitzer Extra a popisy jejich kvalit sou to nejlepší, co sem...
Vyhledávání