úvod
homepage

Rekordní výstav a export českého piva a sladu vytisknout článek

Přidáno: 17. března 2006  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 8120x

České pivovary vyprodukovaly v dosavadní historii samostatné České republiky rekordní výstav piva 19 069 451 hl, což je o 1,7 % více než v roce předchozím.

Nejvýrazněji se na překonání rekordní 19milionové hranice podílel export českého piva, který poprvé překonal úroveň 3 milionů hl, přesně činil 3 099 399 hl s meziročním nárůstem o 17,5 %. Na celkovém výstavu se podílí již více než 16 %.

Ačkoliv se silná trojka mezi českými pivovarskými skupinami ve srovnání s předchozími léty nezměnila a tvoří ji stále Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovary Staropramen, a. s., a Budějovický Budvar, n. p., jejich odstup od ostatních významných pivovarských skupin, kam patří podle objemu výstavu DRINKS UNION, a. s., PMS Přerov, Královský pivovar Krušovice, a. s., a Starobrno, a. s., se snižuje spolu s tím, jak roste podíl středních a především malých pivovarů na celkovém výstavu piva v České republice. Pokračoval také nárůst produkce českých pivovarských a obchodních sladoven. Jejich celková produkce dosáhla výše 515 682 t, což je o 4 649 t více než v loňském rekordním roce. Vyvezlo se 214 675 t, což je necelých 42 % celkové výroby sladu.

„České pivo již není jen národním nápojem, ale je stále úspěšnějším exportním artiklem, což umožňuje mnoha, především malým, pivovarům čelit poklesu domácí spotřeby,“ uvedl Ing. František Krakeš, předseda ČSPS. „Pivovary díky rostoucí produkci nejen pozitivně ovlivňují řadu navazujících domácích odvětví: cestovní ruch, dopravu a další, ale výrazně pomáhají i českému zemědělství, protože kvalita piva je kromě technologií a umění našich odborníků dána také jakostí českého chmele i českého sladovnického ječmene, bez kterého si špičkové české pivo nelze představit,“ doplnil Ing. František Krakeš.

České pivo je exportováno především do tradičních destinací, jako je SRN, kam směřuje přes 38 % exportu piva. Na dalších místech je Slovensko a Anglie. Trvale zrychlující se tempo exportu zaznamenáváme do USA, Švédska, Ruska a řady dalších zemí. Mezi nejvýznamnější vývozce patří již tradičně Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovary Staropramen, a. s., a Budějovický Budvar, n.p. Přibyli však noví vývozci, především z řad menších nebo malých pivovarů. Např. Lobkovický pivovar vyvezl přes 80 % své produkce, pivovar Jihlava přes 68 % a z velkých si své postavení udržuje i Budějovický Budvar, n. p., který vyvezl přes 47 % své produkce.

Největší objem produkce sladu zaznamenaly Sladovny Soufflet ČR, a to v objemu 310 863 t se svými sladovnami v Nymburce, Kroměříži, Hodonicích, Prostějově a Litovli. Dalšími nejvýznamnějšími sladovnami jsou sladovny Plzeňského Prazdroje, a. s., v Plzni a Nošovicích – celkem 112 453 t a Českomoravské sladovny Zábřeh (20 875 t). Největšími zahraničními odběrateli českého sladu jsou Polsko, Rusko, SRN, Kuba a Rumunsko. Poprvé byl český slad vyvezen i na vzdálené trhy, jako např. do Albánie, na Mauritius, dále do Etiopie a Peru.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání