úvod
homepage

Odešla jedna z největších postav českého chmelařství vytisknout článek

Přidáno: 3. února 2006  •  Autor: Zdeněk Rosa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,14 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 5997x

25. ledna zemřel pan František Chvalovský.

Pan František Chvalovský se narodil 30.11.1930 v Praze. Celé své dětství prožíval na hospodářství svých rodičů ve Zlovědicích v bývalém okrese Podbořany. Po zabrání tohoto území v r. 1939 se rodina přestěhovala do vnitrozemí a po skončení druhé světové války se opět vrátila na svůj statek. Po únoru 1948 byla rodina opět ze svého statku vystěhována. Po absolvování vojenské služby nastoupil ve Státním statku Žatec, kde pracoval jako agronom a později vedoucí hospodářství. Po proběhlých kádrových změnách na tehdejších státních statcích byl ze služby statků propuštěn a v roce 1958 přijat do JZD Blšany, kde pracoval až do konce své aktivní činnosti. Po roce 1990 stál včele tvořících se chmelařských institucí.

Příznačným rysem jeho životní dráhy je aktivní přínos českému a světovému chmelařství. Jako agronom i jako řídící pracovník stál v popředí pokroku ve chmelařství. Aplikoval a v provozu zemědělských provozů zaváděl nejnovější poznatky chmelařského výzkumu a zasazoval se o prioritní postavení chmelařících subjektů. Jako praktik byl pěstiteli oceňován a byl stavěn do popředí vznikajících chmelařských institucí. V roce 1968 byl zvolen do funkce předsedy Družstva pro pěstování, zpracování a prodej chmele. Tato instituce však byla v pozdějším normalizačním procesu zlikvidována. Po roce 1989 bylo jeho zásluhou obnovení této instituce včetně náročného procesu návratu původního majetku pěstitelům chmele, tj. nově ustanovenému Družstvu pro pěstování, zpracování a prodej chmele. Stál včele transformačního procesu, ve kterém se podařilo vytvořit novou organizační strukturu chmelařských institucí, včetně chmelařského výzkumu, který byl začleněn do rámce Svazu pěstitelů chmele ČR. Zastával pak v těchto institucích nejvyšší funkce jako předseda Chmelařství, družstva Žatec, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR (dříve Zájmové sdružení podnikatelů s chmelem) a předseda dozorčí rady Chmelařské institutu, s.r.o.

Významná byla jeho činnost na mezinárodní úrovni chmelařských institucí. Po dvě funkční období byl prezidentem a následně vice-prezidentem Mezinárodní organizace pěstitelů chmele (IHGC). Významně se podílel na tvorbě světové chmelařské politiky a zasazoval se o upevnění postavení českých chmelařů na mezinárodním poli. Za svoji práci pro chmelařství byl oceněn mezinárodními chmelařskými vyznamenáními udílenými Mezinárodní chmelařskou organizací. V roce 1963 obdržel ocenění Rytíř chmelového řádu I. stupně, v roce 1994 ocenění II. stupně a v roce 2000 v Anglii nejvyšší možné mezinárodní vyznamenání Velitel chmelového řádu III. stupně (Commendeur). Českému a světovému chmelařství odešla tedy jedna z jeho největších postav, které zde ovšem zanechala významný odkaz pro budoucnost.

Poslední rozloučení s panem Františkem Chvalovským proběhlo v Podbořanech ve středu 1.února.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 06.02.2006 20:58 Komentovat
Otcové za děti nemůžou Jan Šuráň06.02.2006 20:58
Soudím, že otcové za děti nemůžou, stejně tak jako děti za otce. Starý pan Chvalovský...
Kladná postava ? Tak to mi ho teda vyndej !!! Standa05.02.2006 09:35
Nejdříve vytuneloval pivovary a za "uspořené" peníze natahal do Blšan dobré fotbalisty,...
Jak to bylo dál... Martin Štros04.02.2006 20:05
Ne, to bylo už předtim :-) Víš, já jsem skalní příznivec Blšan, Chvalda je tudíž...
jak to bylo dál... ...04.02.2006 11:12
A pak úspěšně vytuneloval některé Jihočeské pivovary...
a jak to bylo dál... Martin Štros03.02.2006 20:31
A jeho syn pak pozvedl CHMEL Blšany mezi nejlepší české fotbalové kluby... úspěšná to...
Vyhledávání