úvod
homepage

Čeští pivovarníci chtějí být aktivnější a být více slyšet v Bruselu vytisknout článek

Přidáno: 20. ledna 2006  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,75 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 3958x

Rozhodnutí prosincové valné hromady Českého svazu pivovarů a sladoven vstoupit do The Brewers of Europe znamená posílení hlasu českého pivovarnického průmyslu – pro nás prestižního odvětví – v evropských strukturách a v Evropské unii.

Hlavním cílem českých pivovarníků je podrobněji monitorovat, co se v Bruselu děje, a vědět více o tom, kterým směrem se ubírá evropská legislativa ovlivňující jejich zájmy. Je to krok, který však především umožní na toto dění aktivně působit. Právě možnost aktivní spolupráce na vzniku stanovisek ovlivňujících tvorbu evropské legislativy je to, co přimělo české pivovarníky vstoupit do The Brewers of Europe právě v této době. V neposlední řadě bylo rozhodnutí iniciováno skutečností, že neschválením evropské ústavy se zvyšuje váha hlasu každého národního subjektu EU.

„Význam českého pivovarství i věhlas českého piva znamená nutnost i závazek naše zájmy nejen ochraňovat, ale i hájit a prosazovat kroky, které povedou k dalšímu rozvoji pivovarského průmyslu u nás,“ řekl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS. „A toho lze efektivně dosáhnout jen prostřednictvím takové instituce, jako je The Brewers of Europe,“ doplnil Jan Veselý.

„Velmi vítáme vstup českých pivovarníků do naší organizace a chápeme to jako důležitý krok, neboť významně posílí hlas pivovarského průmysl v evropských strukturách,“ uvedl Rodolphe de Looz-Corswarem, generální tajemník The Brewers of Europe. „Tradice českého pivovarnictví, jeho dlouhá historie i současná rostoucí pozice českého piva na světovém a evropském trhu podtrhuje význam toho členství a zvýší naši prestiž při prosazování potřeb evropských pivovarníků,“ dodal de Looz-Corswarem.

Mezi významné úkoly, které si členové BofE kladou za cíl, je propagace odpovědnosti pivovarů při dodržování etických principů komerční komunikace, kam patří reklama, balení výrobků, podpora prodeje, sponzoring, výzkum apod.. Dále sem patří dodržování etiky v oblasti životního prostředí, bezpečnosti potravin, rozvoje technologií a podpory zdravotní osvěty kolem odpovědné konzumace piva apod. BofE klade také důraz na odpovědnou konzumaci piva a zdravý a sociálně prospěšný životní styl. Podporuje a organizuje kampaně, které informují o přínosech umírněné konzumace piva, ale také o nebezpečích nadměrné konzumace alkoholu. S tím souvisí i podpora nezávislých výzkumů zkoumajících vztah mezi konzumací piva a zdravím a chováním. V neposlední řadě propaguje sebekontrolu jako efektivnější a prospěšnější alternativu než systém kontroly spotřeby.

The Brewers of Europe vznikla v roce 1958 a sídlí v Bruselu. Tato zájmová organizace evropských pivovarníků si klade za cíl především podporovat otevřený dialog mezi členskými organizacemi, kterých je v současnosti 21; 15 z nich patří k tzv. starým členským zemím EU. Dalšími členy jsou Lotyšsko, Malta a Polsko, které se nedávno staly členskými zeměmi EU, a dále Norsko, Švýcarsko a Turecko. Dalšími cíli BofE je podpora zájmů jednotlivých členů a informování institucí EU v oblastech, které ovlivňují pivovarský průmysl. BofE hájí zájmy pivovarníků v oblasti legislativního procesu tak, aby výsledky odpovídaly jejich potřebám.

Základní fakta o vstupu ČSPS do BofE najdete ZDE

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání