úvod
homepage

Pivovar Kout na Šumavě II.: Vzkříšení a naděje vytisknout článek

Přidáno: 17. ledna 2006  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,49 hodnotících Hodnotících: 43 počet zobrazení Zobrazeno: 11140x

Zázraky se dějí! Do konce ledna 2006 by měla být uvařena první várka novodobého koutského piva!

Na lepší časy se zablýsklo v roce 2005, kdy se pan Jan Skala odhodlal k uskutečnění svého životního snu a ujal se zchátralého pivovaru. Jelikož zprovoznění celého objektu je pro svoji nákladnost zatím nemyslitelné, přistoupil v první fázi k vybudování malého pivovaru v části původních ležáckých sklepů.“V letošním roce vyrobíme na stávajícím zařízení asi jen 5 000 hektolitrů, takže nemám obavy o odbyt. Podle hospodářských výsledků budeme výrobu rozšiřovat zhruba na kapacitu, jakou měl pivovar v minulosti.“ říká odvážný majitel pivovaru.


Pohled na pivovar v lednu 2005 (vpravo rekonstruovaná část, uprostřed střecha nad štoky).

Po pivovaru nás provázel budoucí sládek pan Bohuslav Hlavsa, dlouholetý pracovník bývalého pivovaru v Domažlicích. Tam také prošel snad všemi pivovarnickými profesemi.



Sládek u kvasných nádob.


Varná nádoba na 22 hl čeká na svou instalaci.


I nevelký pivovar potřebuje mnoho strojního vybavení.

Pan Hlavsa by chtěl první várku uvařit do konce ledna, takže desítka by mohla být hotová do konce února a dvanáctka o měsíc později. „Pak by přišla na řadu nejspíš tmavá třináctka a na vánoce tradiční koutská šestnáctka.“ popouští uzdu své fantasii pan sládek. „Podle přání zákazníka budeme pivo dodávat buď filtrované nebo přírodní, tedy kvasnicové. Chceme dělat tradiční poctivé české pivo, tedy žádné náhražky sladu, pasterace natož umělé dosycování. Vyhnout se chceme i používání chmelových extraktů, vždyť pro dosažení požadované hořkosti je dostatečný výběr granulovaného chmele.“



Bývalá spilka a další prostory čekají na své využití až při dalším rozšíření výroby.

Uvedená mapka ilustruje diametrálně odlišný vývoj v pivovarnictví na dvou sousedních územích. Vždyť na našem území zbyl je jediný pivovar (Chodovar) na západ od poledníku procházejícího Plzní! Koutský pivovar se tak stane jedinou oázou ve „velké jihozápadní pivní poušti“.



Rozložení pivovarů při česko-bavorské hranici (převzato z Jacksonovy Encyklopedie piva, česká strana doplněna včetně restauračních minipivovarů).

Co dodat ? Zdá se, že již v lednu známe Pivní počin roku 2006. Nyní zbývá jen počkat na první pivo ze zázračně vzkříšeného pivovaru a popřát mu zdárný rozvoj: „Dej Bůh štěstí!“

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 35 komentářů, poslední komentář: 06.06.2013 20:54 Komentovat
Re: Koutské pivo v Jindřichově Hradci boro06.06.2013 20:54
To potěší!Chodil jsem tam na něj během dovolené snad před 2-3 lety a nedávno jsem jen tak...
Koutské pivo v Jindřichově Hradci KAVÁRNA PŘED PIKOLOU ZA PIKOLOU20.05.2013 21:11
KAVÁRNA JE UMÍSTĚNA V ULICI CLAUDIUSOVA 400/II(NAPROTI UNIVERZITĚ).TOČÍME KOUTSKOU...
Koutské pivo od 10:10:2011 nově na KURTECH v PLZNI. www.pivovarkout.eu09.10.2011 14:58
Zdravím všechny příznivce Koutského piva. Od zítra 10.10.2011 v nově zrekonstruované...
KOUTSKÉ PIVO NA PLZEŇSKU Jindřich P.05.08.2010 10:23
Koutské pivo se čepuje i na Hracholuské přehradě a to u kempu RADOST. Na čepu stále...
PIVNÍCH SLAVNOSTÍ V DÝŠINÉ se letos zůčastní i pivovar KOUT. www.pivovarkout.eu17.06.2010 10:43
V sobotu 19.6.201O. čepujeme na uvedených pivních slavnostech Kout 10°, 12° NEFILTR a 14°...
KOUTSKÉ TEČE Z DALŠÍCH PÍP! Jindřich P.22.05.2010 21:37
Již týden se čepuje Koutské 10°sv. a 14°TMAVÝ spec. v hospodě U SUDY v Plzni Újezdě na...
Re: KOUTLAND NOVĚ ! Jan Kocián - pivní snob17.05.2010 11:20
Díky za nefunkční link. Ale člověk se dovtípí, neboj. :-D
KOUTLAND NOVĚ ! Jindřich P.17.05.2010 09:19
Info pro příznivce Koutského moku. Dnes 17.5.2010. v 11 hod. se nově otevírá RESTAURACE...
Vyhledávání