úvod
homepage

Vánoční dárek z Trutnova vytisknout článek

Přidáno: 5. ledna 2006  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,77 hodnotících Hodnotících: 22 počet zobrazení Zobrazeno: 9112x

Jaký vánoční speciál mě letos nejvíce oslovil? Jednoznačně 14% Krakonoš.

Světlý speciální ležák Krakonoš byl dlouhou dobu mým pivním snem. Proč snem? Brousil jsem si na něj zuby již několik let, ale vždy mi nějakým způsobem nakonec uniknul. Je to totiž sezónní pivo.

Nebylo by asi příliš objevné vám tady vykládat o tom, jak některé z pivovarů každoročně kolem Vánoc připravují nějakou speciální pochoutku, o které si pak většinou můžeme po zbytek roku nechat jen zdát. Jistě i vy se na tyto laskominy těšíte a snažíte se ochutnat jich co nejvíc. Těm z vás, co se věnují i sběratelství, pak nastává ještě další příjemná starost - sháňka po svátečních verzích etiket. Já se zaměřuji spíš na ochutnávání a samozřejmě nezvládám ochutnat všechno. Vánoční speciály jsou povětšinou regionální záležitosti, takže se mi podaří smlsnout si jen na zlomku vánoční nabídky. Opět mi uniknul kupříkladu speciál z Hanušovic, Litovle či Uherského Brodu, o vánočních nabídkách minipivovarů nemluvě.

Na druhou stranu jsem si opět pochutnal na již tradičních vánočních pivovarských pozornostech - polotmavém Březňáku a 14% pelhřimovském Poutníkovi. Neunikla mi ani žhavá novinka – polotmavý 17% Opat. A jako každoročně jsem i tentokrát doufal, že se mi někde podaří ukořistit 14% Krakonoše. Letos jsem měl díky holešovické Pivní galerii konečně štěstí.

Pro Krakonoše mám již mnoho let velkou slabost. Učarovala mi jeho hořkost a hutnost, stejně tak jako mě okouzlil kraj, kde bývá k dostání. Chuť trutnovského ležáku už mám asi navždy spojenou se vzpomínkami na výlety do podkrkonošské části východních Čech. A při vzácném vychutnávání sklenice trutnovského piva doma v Českých Budějovicích se pokaždé zasním.

Před letošním Novým rokem jsem si tedy z Holešovic domů opět dovezl tuto součást genia loci Trutnovska, tentokrát ovšem v silnější verzi. Víte, jak to někdy bývá. Když se na něco dlouho moc a moc těšíte, může přijít i zklamání. Tentokrát ale nepřišlo.



14% světlý speciální ležák Krakonoš s obsahem alkoholu 5,8%. (Oskenovanou etiketu poskytnuli Standa Jakoubek a Marek Kodeda)

Pivo bylo naopak ještě lepší, než jsem očekával. Představte si toho nejchutnějšího 12% Krakonoše, malinko zesilte hořkost a plnost (ne však na mez únosnosti!), přidejte trochu pocitu výjimečnosti… a máte čtrnáctistupňový trutnovský vánoční dárek. Alespoň já jsem v něm našel vše, co od piva očekávám. Když to říznu trochou svých sentimentálních vzpomínek, zjišťuji, že snad nacházím čtrnáctku svých snů.

Ale dost již snění a sentimentu. Chci vám jen doporučit jeden z mnoha chutných vánočních speciálů. Pokud máte možnost někde ho sehnat, neváhejte. Pokud jste zaváhali, netřeba truchlit. Jak jste pravděpodobně také zaregistrovali, intervaly mezi Vánoci se rok od roku povážlivě zkracují, takže další vánoční pivní hody nastanou co nevidět. A mimo to, další období speciálů, Velikonoce, budou ještě dřív.

A co vy, milí čtenáři, ochutnali jste letos kolem Vánoc něco zajímavého? Podělíte se s ostatními o své zážitky a zkušenosti?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 18.12.2012 15:14 Komentovat
Krakonoš 14% Standa18.12.2012 15:14
Teď jsem si jej narazil v mini bečce 10L. Naprostý souhlas. Vynikající. Plná chuť,...
síla vánoc kolemjdoucí18.12.2008 09:14
Stihl jsem ochutnat několik vánočních speciálů a nejvíc mi chutnal právě Krakonoš a...
Krakonošíček-ček-ek-k........ Svally Krakonoš16.12.2008 18:12
Již jsme si letos koupili Krakonoše 14% suda viz:...
tradiční vánoční Krakoboš 14° Standa Jakoubek19.12.2007 08:16
tak mi jich včera táta 10 přivezl; hnedka večer jsem si jednoho otevřel a máte mi co...
to Karel ... Standa Jakoubek21.11.2006 13:27
suohlasím a podporuji to, co ti radil Zbyněk Holan ohledně návštěvy Trutnova; už i proto,...
Kde? Zbyněk Holan21.11.2006 09:43
Pokud jsi z Prahy nebo okolí, tak zkus: Pivovarský klub Karlín - Křižíkova 17, nebo...
K 14° Standa Jakoubek20.11.2006 18:51
to Karel : to naštěstí řešit nemusím, za měsíc mi ho přivezou pár lahví přímo z...
Vánoční speciál 14° Krakonoš - kde jej seženu? Karel20.11.2006 12:35
Poradí někdo jak a kde sehnat vánoční speciál 14° Krakonoš? Chtěl bych jej ochutnat.
Vyhledávání